17 травня – День пам’яті померлих від СНІДу

15 Травня 2015 15:09
gestalt.com.ua

gestalt.com.ua

264 тисячі українців зіштовхнулися з вірусом імунодефіциту людини. На Черкащині більше шести тисяч жителів ВІЛ-інфіковані. Фахівці наголошують, що проблема поширення СНІДу стосується кожного. 17 травня не лише вшановують пам’ять людей, які померли від СНІДу, а й привертають увагу суспільства та влади до епідемії ВІЛ/СНІД різними заходами, нагадуючи, що байдужість до проблеми може стати причиною смерті ще багатьох людей.

Сьогодні ВООЗ і Об’єднана програма Організації Об’єднаних Націй з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) характеризують ситуацію з поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу в світі як пандемію. Вона має значні демографічні наслідки для всіх країн.

В Україні на початок року кількість офіційно зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції сягнула більше 264 тисяч осіб, захворіло на СНІД 75,5 тисяч осіб. Під меднаглядом перебувають майже 138 тисяч ВІЛ-інфікованих та більше 33 тися хворих на СНІД.

Епідемічний процес ВІЛ-інфекції в Україні продовжує характеризуватися високою інтенсивністю. Темпи поширення ВІЛ-інфекції на Черкащині зростають. Так, із 1987 по 2015 рік в області офіційно зареєстровано 6 119 ВІЛ-інфікованих, захворіли на СНІД – 1 118 осіб. Померли від СНІДу 904 черкащанина, з них 16 дітей. 85% ВІЛ-інфікованих – особи репродуктивного та працездатного віку, від 25 до 49 років.

Основна причина смертності від СНІДу – пізнє звернення людей до лікаря, і як наслідок – несвоєчасно призначене лікування.

«Рушійною силою» епідемії цього захворювання залишається наркоманія. У 90-х роках із середовища наркозалежних ВІЛ поширився на їхніх статевих партнерів. Це призвело до зростання кількості інфікованих вагітних і народжених ними дітей. Особливістю епідемічного процесу в області є збільшення випадків передачі ВІЛ саме таким шляхом.

За 4 місяці поточного року шляхи передачі ВІЛ-інфекції на Черкащині становлять: 51,1% – статевий шлях зараження

30,8%% – ін’єкційне споживання наркотиків

18,1% – від матері до дитини (відсоток дітей, яких народили ВІЛ-інфіковані матері).

Донині єдиним реальним заходом, за допомогою якого людство має можливість боротися зі СНІДом, є зміна поведінки людини на більш обережну щодо можливості інфікування ВІЛ. Є потреба перетворити знання про інфікування ВІЛ на усвідомлені та впевнені дії щодо недопущення інфікування.

Доки люди не зрозуміють, ЦЕ СТОСУЄТЬСЯ КОЖНОГО, – боротьба зі СНІДом не дасть відчутних результатів.