Чим дивуватиме черкащан десята “Сцена людства”?

18 Травня 2015 14:48
Уже цієї п’ятниці 22 травня Черкаський театр Шевченка вдесяте відкриє для поціновувачів театру «Сцену Людства».
Поштовхом для організації фестивалю стала активна міжнародна діяльність черкаського театру, яку він розпочав у 2001 році. Подібні фестивалі мають неабиякий вплив не лише на життя міста та області, а й країни в цілому створюючи певний імідж та розвиваючи туристичний потенціал.
Сьогодні «Сцена людства» користується популярністю і чимало театрів прагнуть взяти  участь у черкаському фестивалі, примножуючи шанси посісти гідне місце на європейській театральній мапі. За короткий час у Черкасах на фестивалях побували найпрестижніші театри з близько десяти країн зарубіжжя, зокрема з Прибалтики, Білорусі, Росії, Італії, Португалії, Франції, Румунії.

Цього року на «Сцену людства» запрошені як провідні столичні театри (Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра та Театр російської драми імені Лесі Українки),  так і театри обласного рівня (Рівненський академічний український музично-драматичний театр, Мистецька майстерня «Драбина», Львівський драматичний театр імені Лесі Українки). Особливим гостем Х міжнародного фестивалю буде театр з Португалії Сompanhia de Teatro de Braga, з яким черкаські театрали вже мали нагоду познайомитися під час «Сцени людства» у 2013 році. Цього разу Театр з Браги запропонує на розсуд глядачів експериментальну виставу на малій сцені «A Arte do Futuro/Último Acto” (Мистецтво майбутнього/Останній акт).

Творчий колектив з Рівного вперше за роки мистецької дружби завітає до Черкас з гастролями, хоча саме художники  Черкаського Театру Шевченка Сергій та Наталка Ридванецькі  створили сценічне оформлення вистави «Каліка з острова Інішмаан» Рівненського академічного українського музично-драматичного театру.  Варто зазначити, що п’єса Мартіна Мака Донаха почала сценічне життя в Україні саме в цьому театрі.

Окрім цього Черкаська «Сцена людства» чекає на особливого гостя. Павло Ар’є — відомий український драматург презентує свою виставу «Лондон» мистецької майстерні Драбина, території народження нової української драми. У моно виставі «Лондон» відображається протистояння простоти людського життя, яка існує поза межами дискурсу добробуту і успішності, злу, брутальності і бруду, що притаманні новій драмі.

Цікавинкою цьогорічного фестивалю буде і вистава «Нахлебник» Театру російської драми імені Лесі Українки, яку колектив театру покаже на «Сцені людства» як генеральну репетицію перед міжнародним театральним фестивалем у Лондоні, що відбудеться у вересні.

Отже, всі шанувальники театрального мистецтва запрошуються 22 травня на урочисте відкриття Х міжнародного театрального фестивалю «Сцена людства» на Театральну площу.
А розпочне фестиваль  колектив черкаського театру містерією Олександра Дзекуна «Великий льох» за поемою Великого Кобзаря, яка, не зважаючи на час, залишається актуальною.

 

Джерело: Місто на Че