Календар декомунізації: що й коли слід перейменувати або демонтувати (інфографіка)

5 Червня 2015 09:22

Український інститут національної пам’яті створив Календар декомунізації, де відзначено, що і коли слід перейменувати або демонтувати.

Календар на своїй сторінці у фейсбуку розмістив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, пише видання zik.ua.

У ньому зазначено, що до 21 червня потрібно перейменувати установи, назви яких пов’язані із діяльністю компартії. До 21 серпня ЗМІ мають забрати із назв символіку комуністичного режиму, а до 21 листопада із товарів та послуг, топонімічних назв має зникнути будь-який символ СРСР. Також до листопада провинні демонтувати усі пам’ятники комуністичним лідерам.

Як зазначає прес-служба голова Українського інституту національної пам’яті, 1 листопада місцеві громади оберуть нові імена або повернуть історичні назви 22 містам і 44 селищам міського типу. Символічно, що таке рішення про позбавлення від тоталітарної спадщини має бути прийнято до Дня Свободи та Гідності.

dekomunizacija_2

Нагадаємо, 9 квітня Рада підтримала законопроект “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки” (№2558).

Законом визначено злочинними комуністичний та нацистський режими, жертвами яких стали мільйони наших співвітчизників. В Україні запроваджується відповідальність за пропаганду комуністичного та нацистського режимів та публічне використання їхньої символіки.

За виготовлення, поширення і використання комуністичної символіки, гімнів СРСР та УРСР караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі.

Як уже повідомляла “Рідна Черкащина”, в нашій області мають перейменувати понад 30 “комуністичних” назв населених пунктів. Із детальною картою можна ознайомитися ТУТ.