5 продуктів, про які краще забути влітку

9 Червня 2015 09:46

Улітку хочеться подорожувати, змінюватися, наповнювати життя новими враженнями, куштувати нові страви. За все це, звичайно, доведеться платити. І хочеться, щоб плата вимірювалася виключно вартістю квитків, готельних номерів, обновок, ресторанних замовлень і сервісів розваг. Розплачуватися власним здоров’ям не до душі нікому.

Отож, попереджуємо: з деякими продуктами харчування влітку потрібна особлива обережність!

Що не слід їсти влітку:

Карпаччо

IMG_7074

Це геніальний винахід італійських кулінарів – страва з тонко нарізаних скибочок м’яса з оливковою олією і оцтом або ж лимонним соком. Легендарний венеціанський шеф-кухар Джузеппе Чіпріані, який готував цей делікатес для відвідувачів свого закладу Harry’sBar в 1950-х, стверджував, що страва нагадує йому полотна Вітторе Карпаччо, багаті відтінками червоного. Пізніше з’явилося рибне карпаччо. Якщо хочете скуштувати – дочекайтеся зими. Влітку обидва варіанти під забороною. У жарку пору року сире м’ясо і риба навіть у холодильнику повинні зберігатися не довше двох-трьох годин.

Солодкі й газовані напої

gazirovka

Більшість солодких і газованих напоїв фабричного виробництва містять речовини, які затримують рідину в тканинах і спричиняють набряки. За помірного споживання (менше 500 мл на добу) вони вам не зашкодять. Однак у літню спеку витримати цю норму буває непросто. Тим більше, що мало який прохолодний напій обходиться без смакових стимуляторів, які підсилюють відчуття спраги. Не любите смак звичайної столової води – додайте лимон або м’яту.

Білковий і масляний креми

74f29fc777093da64ba630cff4aa5e70

Приготування таких кремів зазвичай не передбачає термічної обробки. По суті, це білкове середовище з вуглеводним підживленням – справжній курорт для бактерій, у тому числі хвороботворних. Навіть якщо зараз улюблений еклер чекає на  вас у потужному промисловому холодильнику якого-небудь солідного кафе і офіціантка з посмішкою Джоконди запевняє, що “в нас усе свіже” і взагалі “лише спекли”, – не дайте себе надурити. Ніколи не знаєш, як довго і при якій температурі збиті з цукром білки простояли на кухні, чекаючи своєї години.

Алкоголь

alkogol1

Із міцними напоями влітку будьте обережнішими. У спеку до стандартного набору неприємних наслідків веселих загулів додасться ще й зневоднення. Крім того, випити чогось міцного, попередньо перегрівшись на сонці, – точний спосіб зашкодити власній серцево-судинній системі. Ризик виникнення захворювань судин при таких умовах підвищується в 20 разів.

Сирі яйця

get_img

Якщо вирішите влітку зайнятися класичним вокалом і, за прикладом оперних співачок минулого сторіччя, станете випивати щоранку по два сирих курячих яйця, матимете переконатися в тому, що сальмонела справді страшна штука. Деякі різновиди цієї бактерії стають причиною черевного тифу, решта просто ушкоджують шлунково-кишковий тракт. У спеку швидкість поширення сальмонели збільшується в кілька разів. Якщо вже так хочете пити сирі яйця – вибирайте перепелині, вони цією бактерією заражаються набагато рідше.

 

Джерело: Фокус