Добровільне об’єднання громад – це профанація, – Одарич

15 Червня 2015 14:54
visnuk.com.ua

visnuk.com.ua

Міський голова Черкас Сергій Одарич розкритикував методику запровадження адміністративно-територіальної реформи, зокрема, об’єднання територіальних громад. За словами Одарича, цей процес на місцях іде дуже складно і вкиликає багато зауважень і спротиву.

“На мою думку, методика вибрана помилково. Однозначно, має відбутися об’єднання громад і новоутворені громади повинні стати самодостатніми, мати достатньо ресурсів і повноважень для того, щоб забезпечувати надання всіх необхідних послуг жителям – освіта, медичне забезпечення, транспортне сполучення, соціальні послуги. Але не знаю жодного прикладу в історії Європи, де б таке об’єднання відбувалося добровільно. Усе закінчувалося тим, що законом, вольовим рішенням запровадили таке об’єднання. Дуже часто наводять приклад Польщу. Дуже ефективно проведена адмінреформа в Польщі шляхом укрупнення воєводств, формування гмін. Але це все відбулося, умовно кажучи, за одну ніч. Прийняли закон – на наступний ранок усі прокинулися членами об’єднаної громади. Це при тому, що лишилися села, містечка, населені пункти. Але бюджет є об’єднаним”, – зазначив Одарич під час сьогоднішньої прес-конференції.

За словами мера Черкас, правильно було б не збирати зали чи площі в населених пунктах і агітувати за об’єднання.

“Треба було б невеликій групі експертів, 5 – 7 осіб, на рівні області сісти, проаналізувати за і проти, обкластися картами, сформувати 1-3 варіанти об’єднання громад, указавши чітко кількість ресурсів, визначивши послуги (дитсадок, лікарня, громадський транспорт) і після цього лише виходити до людей. Тому що те, що відбувається зараз, це профанація, на мою думку”, – зауважив Одарич.