Як доглядати за вишиванкою: кілька корисних порад

18 Червня 2015 11:00

SzTRD4U5-x8Після того, як ви купили вишиванку, постає питання: як правильно доглядати за вбранням, аби воно радувало якомога довше? Ось кілька порад, щоб правильний догляд за вишиванкою був максимально простий і зрозумілий.

Прання вишиванки:

Якщо  Ви вирішили випрати виріб в машинці, – використовуйте делікатний режим і температуру води не вище 30 градусів. Для прання вишиванки в машинці використовуйте спеціальний мішок, який зможе запобігти пошкодженню полотна барабаном самої пральки. Та краще за все прати вишиванки з льону вручну. Під час ручного прання вишиванку сильно терти і віджимати не можна.

Слід вибрати правильний порошок без оптичних відбілюючих реагентів. Якщо ж вишиванка білосніжна, то можна використовувати м’які відбілювачі.

Якщо у Вас жорстка вода, використовуйте засоби для пом’якшення води з невеликим додаванням лимона, особливо такий варіант підійде для темних тканин. Однотонні вироби допускається прати при температурі не вище 40 градусів.

Вишиванку краще прати окремо від решти білизни милом, яке не містить луг (дитяче та банне).

Якщо нитки линяють, то в мильну воду додайте трохи солі. Якщо ж нитки полиняли і пофарбували тканину, то використовуйте відбілювач. На ватяну паличку наберіть невелику кількість відбілювача, акуратно протріть нею пляму, не зачіпаючи вишивку. Після цього вишиванку потрібно ретельно прополоскати. При полосканні Ви можете додати у воду невелику кількість оцту, – це додасть ниткам блиск.

Вишиванки, вишиті шовковими нитками не рекомендується прати часто, адже з часом, вони втрачають блиск і колір.

ncr3EHA-1dYСушка та прасування вишиванки:

Перед сушінням на вологому виробі обов’язково розгладьте всі шви. Якщо вишиванка повністю висохне зі складками, є ризик того, що ці складки буде дуже складно випрасувати.

Прасувати вироби з льону найкраще у вологому стані, тобто відразу після прання.Прасувати вишиванку варто при температурі не вище 200 градусів.

Вишивка прасується тільки з виворітного боку, а не вишиті місця краще пропрасувати з обох сторін.

Щойно випрасувану вишиванку не рекомендується складати, краще залишити її на вішаку, щоб дати можливість волокнам прийняти правильну форму.

Виведення плям з вишиванки:

Чорнило: опустивши тканину в молоко або мильну воду з додаванням нашатирного спирту, потріть пляму.

Кров: негайно опустіть тканину в холодну воду і прополощіть.

Жирні плями: протріть пляму нашатирним спиртом.

Червоне вино: відразу протріть таку пляму газованою водою або ж білим вином.

Джерело: foberini.com