Жінки гетьмана Богдана Хмельницького

18 Червня 2015 09:00
Робота Наталії Атамась

Робота Наталії Атамась

Про особисте життя Богдана Хмельницького відомо небагато. Обставини складалися так, що впродовж свого життя він одружувався тричі. Близько 1625 року Богдан узяв шлюб з Ганною Сомко, сестрою переяславського міщанина, пізніше кандидата в гетьмани Якима Сомка. Саме з цією жінкою Б.Хмельницький знайшов сімейний затишок. Вона народила йому 6 (за деякими даними 7) дітей – 2 синів (Тимоша і Юрія) та чотирьох дочок (Катерина, Степанида, імена інших не встановлено). Слабке здоров’я рано обірвало життя Ганни Сомко. Вона померла близько 1647 року.

Після смерті Ганни Б.Хмельницький у 1648 році одружився з Мотроною (Оленою) Чаплинською. Родовід цієї жінки невідомий. Очевидно, вона народилася в Україні, бо дотримувалась православного церковного обряду. В народі її називали “ляшкою”, мабуть тому, що батько походив з Речі Посполитої. Залишившись сиротою, дівчина знайшла притулок у домі Хмельницьких, де займалася господарством, допомагаючи недужій дружині Богдана. Після смерті Ганни Сомко вона і далі жила у вдівця як нянька при дітях, а пізніше і на правах жінки.

Робота Наталії Атамась

Робота Наталії Атамась

Наприкінці 1647 р. чигиринський підстароста Даніель Чаплинський організував наїзд на родовий хутір Хмельницького Суботів, пограбував і привласнив його, забив ледь не до смерті Богданового сина, викрав Мотрону та одружився з нею за католицьким обрядом.

Коли почалися визвольні змагання, Мотрона Чаплинська повернулася до Богдана Хмельницького. Вони обвінчалися в липні 1648 р. в Чигирині, остаточно їхній шлюб затвердив єрусалимський патріарх Паїсій у лютому 1649 року. Одруження скінчилося трагічно – син Богдана Тиміш за відсутності гетьмана наказав повісити мачуху за зв’язки з шляхтою у травні 1651р. Про це так повідомляв 14 червня 1651 року шляхтич Кшицький: “Кажуть, Хмельницький наказав жінку свою повісити за те, що виявлено перехоплені листи Чаплинського до неї, щоб вона всі скарби закопала в землю, а самого Хмельницького отруїла”.

Робота Наталії Атамась

Робота Наталії Атамась

Незабаром Богдан Хмельницький одружився втретє – з сестрою ніжинського полковника Івана Золотаренка, Ганною, вдовою полковника Пилипа (прізвище не відоме). Вона приєднала до сім’ї Хмельницького дітей від свого першого шлюбу. Богдан вінчався з нею в Корсуні 1651 р. Ця жінка на критичному трагічному зламі життя гетьмана стала йому справжньою опорою. Поважна, хороша господиня, вона користувалася загальною пошаною в оточенні гетьмана Богдана Хмельницького, видавала навіть універсали на зразок гетьманських. Її універсал Густинському монастиреві 22 липня 1655 р. підписаний “Гетьманова Ганна Богданова Хмельницька” з печаткою та родовим гербом “Абданк” з хрестом. Ганна Золотаренко була вірною дружиною гетьмана до кінця його життя. Померла 1677 р. черницею Печерського жіночого монастиря.

За матеріалами Національного історико-культурного заповідника “Чигирин”

Жіночі портрети дружин гетьмана Богдана Хмельницього виконала талановита художниця, працівниця НІКЗ “Чигирин” Наталя Атамась. На основі ретельно зібраного історичного матеріалу, вона створила образи жінок, які відіграли важливу роль у житті гетьмана.