Прокуратура не змогла стягнути з дружини екс-бютівця гроші за 38 гектарів, відібраних у лісгоспу

7 Липня 2015 09:30
procherk.info

procherk.info

Суд відмовився стягнути з ТОВ “Світанок” 3,50 млн грн. втрат лісогосподарського виробництва, завданих внаслідок вилучення 38,12 га лісових земель. Про це йдеться у постанові Київського апеляційного господарського суду від 9 червня, повідомляє видання “Наші гроші”.

У 2009 році на підставі постанови Вищого господарського суду України фірмі було видано держакти на право власності на земельні ділянки загальною площею 38,12 га, що по вул. Жирного, 48 у с. Свидівок Черкаського району, для обслуговування лікувально-оздоровчого закладу.

Суд виходив з того, що ТОВ Лікувально-оздоровчий заклад «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр “Світанок” є правонаступником Черкаського обласного міжколгоспного об’єднання санаторію та піонерського табору “Світанок”. На спірній ділянці знаходились майно і споруди табору. Крім того, суд визнав право власності ТОВ “Світанок” на ділянку за набувальною давністю, оскільки табір добросовісно користувався нею з 1966 року.

Наприкінці минулого року Черкаська обласна прокуратура звернулась до суду про стягнення 3,50 млн грн. сільськогосподарських втрат, оскільки раніше 38,12 га перебували в користуванні ДП «Черкаське лісове господарство». Однак у січні цього року прокуратура позов програла. Рішення Госпсуду Черкаської області у реєстрі знайти не вдалося.

Апеляційний суд підтримав позицію суду першої інстанції. Зокрема суд зазначив, що підставою для відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва є зміна категорії земельної ділянки із земель лісогосподарського призначення на землі іншої категорії. Але як встановлено судом, процедура відведення землі не проводилась, межі ділянки та її призначення не змінені, і ділянка отримана санаторієм у власність за набувальною давністю. Санаторій не перешкоджає діяльності ДП “Черкаське лісове господарство” на спірній території, не перешкоджає відпочинку громадян, санітарні рубки проводяться з дозволу лісгоспу, режим використання земель не змінився.

Заклад “Світанок” зареєстрований на Ларису Зубову і “Науково-виробниче об’єднання “Зубр” тієї ж Зубової – дружини Валентина Зубова, колишнього нардепа 3-6 скликань. До жовтня 2006 року основним власником майна закладу була держава.

У 2002-2010 рр. Валентин Зубов представляв фракцію БЮТ-“Батьківщина”. У серпні 2010 р. Зубов очолив партію “Народно-трудовий союз України”.