Парадокс “суспільного телебачення”: перший – за бюджетними витратами, двадцятий – за рейтингами

15 Серпня 2015 14:40

Про перехід українських медіа на цифровий формат та проблеми, пов’язані з цим, говорили на виїзному засіданні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Черкасах.

Як повідомив голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, область поступово переходить на цифрове мовлення. Передавальні пристрої є в Черкасах, Каневі, Кам’янці, Шполі, Умані, на Монастирищині. Проблема в цьому плані – із Лівобережжям. Ткаченко наголосив, що для забезпечення населення тюнерами треба державна програма. Також серед проблемних питань поширення цифрового мовлення в межах області – невелика потужність сигналу та наявність зон незадовільного прийому цифрового телебачення.

ck.ridna.ua

ck.ridna.ua

Ткаченко додав, що 29 громад Черкащини почали процес об’єднання в рамках адміністративно-територіальної реформи. А відтак постало питання створення суспільного мовлення на місцях, як рупора громад.

У цьому зв’язку народний депутат, екс-голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко зазначив, що таке суспільне телерадіомовлення на місцях має створюватися на базі обласних телерадіокомпаній. ОДТРК повинні стати самостійними регіональними – суспільними за формою та українськими за змістом.

Саме українськість має бути, на думку Томенка, основною в наповненні вітчизняного теле- і радіомовлення.

“Протягом останнього періоду ми боремося з ворожим інформаційний впливом. А треба вже будувати свій, український, світ. Чи є Україна на наших каналах? Немає. Тому, коли ми говоримо, що боремося за Україну, треба думати, як перезавантажити контент, щоб український світ з’явився на наших каналах”, – сказав Томенко.

ck.ridna.ua

ck.ridna.ua

Тому наступне актуальне питання – якісне українське по духу вітчизняне наповнення. Зрозуміло, що це справа власної індустрії, яка би за певного економічного стимулювання створювала продукт: кіно, новини, розважальні програми. Що, в свою чергу, могло би замінити все те закордонне, яке панує на українських теле- і радіоканалах.

На думку нардепа, суспільне мовлення, запущене на базі Першого національного у квітні цього року, не виконує своєї мети. Маючи непогане державне фінансування, “суспільне телебачення” фактично програє у рейтинговості. Згідно рейтингу українських телеканалів, що його підготувала компанія Nielsen на замовлення Індустріального телевізійного комітету (ІТК), станом на другу половину липня 2015 року 1.ua посідає 20 місце.

“Не кажемо вже про “великі” канали на зразок “Інтера” чи “1+1”, 1.ua серйозно обійшли не тільки “нішові” канали (дитячий, “QTV” чи “М1”), а навіть такі малозначущі як “НЛО-TV” і майже наздогнав канал “BIGUDI”. Тобто всі, хто міг обігнати “суспільне телебачення”, це вже зробив. Виникає питання – а за що ми платимо понад 700 мільйонів гривень? Складається парадоксальна ситуація: телебачення, яке є першим за бюджетними витратами, виявляється двадцятим – за рейтингами”, – зауважив Томенко.

ck.ridna.ua

ck.ridna.ua

Повертаючись до теми переходу з аналогового на цифрове теле- і радіомовлення голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко назвав умови, за яких можливе відключення аналогового ТБ:

“Особисто я не проголосую за повне відключення аналогового телебачення, поки не буде виконано три умови: перше – в достатній кількості не буде тюнерів у людей, друге – поки не буде більш менш охоплено покриття населення; третє – доки не буде зрозумілий оператор цифрового мовлення. На сьогодні власник компанії “Зеонбуд”, яка має здійснювати перехід на цифрове мовлення, невідомий. За неофіційною інформацією, це  Ахметов чи Фірташ. Щоб не було так, що ми перейшли, а потім невідомий власник узагалі “вирубив” телебачення. Доти будемо “тримати” таку ситуацію, яка є”, – зазначив Артеменко.