Що треба перевірити, перш ніж купляти воду у пластиковій пляшці

26 Серпня 2015 10:00

preview-650x390-650-1439212730Що ми знаємо, купуючи воду в пляшках? Швидше за все, щоб із денцем пляшки все було в порядку. Та цього недостатньо для того, щоб захистити своє здоров’я.

Пластикові пляшки завжди містять на етикетці запис, з якого саме типу пластику вони виготовлені. І ця інформація дуже важлива. Зрештою, будь-який пластик виділяє у вміст пляшки хімікати різного ступеня небезпеки.

Будь-яка пляшка містить одне з цих позначень. А ось що це все означає.

429410-R3L8T8D-650-1033-11

 

PET або PETE

Це ПЕТи, або одноразові пляшки. Можуть виділяти в рідину важкі метали та речовини, що впливають на гормональний баланс людини. ПЕТ найчастіше використовується. Важливо пам’ятати, що цей пластик призначений для одноразового використання. Якщо наливаєте свою воду в таку пляшку, готуйтеся, що у ваш організм можуть потрапити деякі лужні елементи і надто велика кількість бактерій, які обожнюють ПЕТи.

HDP або HDPE

Це дуже хороший пластик, який не виділяє жодних шкідливих речовин. Фахівці рекомендують за можливості купувати воду саме в таких пляшках. І безпечно, і для екології корисно: майже весь такий пластик переробляється. Це жорсткий тип пластика, який найчастіше використовується для зберігання молока, іграшок, миючих засобів і при виробництві деякої кількості пластикових пакетів.

PVC або V

Речі з цього матеріалу виділяють щонайменше два небезпечні хімікати. Обидва негативно впливають на гормональний баланс.

Це м’який, гнучкий пластик, який зазвичай використовується для зберігання рослинної олії і дитячих іграшок. З нього ж роблять блистерні упаковки для безлічі споживчих товарів. Він же використовується для обшивки комп’ютерних кабелів. З нього роблять пластикові труби і деталі для сантехніки. PVC несприйнятливий до прямих сонячних променів і погоди, тому з нього ще часто роблять віконні рами і садові шланги. Проте експерти рекомендують утриматися від його купівлі, якщо ви можете знайти альтернативу.

LDPE

Цей пластик використовується і при виробництві пляшок, і при виробництві пластикових пакетів. Він не виділяє хімічні речовини у воду, яку зберігає. Але безпечний він тільки якщо є тарою для води. Пакети в продуктовому магазині з нього краще не купувати: можете з’їсти не тільки те, що купили, але і деякі дуже небезпечні для вашого серця хімікати.

PP

Цей пластик має білий колір або напівпрозорі тони. Використовується як упаковка для сиропів і йогурту. Поліпропілен цінується за його термостійкість. Коли він нагрівається, не плавиться. Відносно безпечний.

PS

Часто використовується для виробництва кавових стаканчиків і контейнерів для швидкого харчування. Втім, при нагріванні виділяє небезпечні хімічні сполуки. Полістирол – це недорогий, легкий і досить міцний вид пластику, та зовсім не підходить для зберігання гарячої їжі і напоїв.

PC або пластмаса без спеціальних знаків

Це найнебезпечніший вид пластику. Використовується при виробництві пляшок для води та харчових контейнерів. Зберігати в тарі з полікарбонату їжу або воду категорично не можна: він виділяє бісфенол А – відому речовину, яка знищує вашу ендокринну систему. Пригнічує вироблення гормону  естрогену.

І наостанок. Перед тим, як купувати що-небудь в будь-якій пластиковій упаковці, подумайте двічі. Все ж скло набагато безпечніше.

Джерело: adme.ru