60% черкаських депутатів – прогульники

4 Вересня 2015 11:40
Депутати Черкаської міської ради, обрані лише торік, дозволяють собі прогулювати засідання та майже не пишуть запитів. До такого висновку дійшли активісти громадського руху “Чесно”, які проаналізували роботу кожного депутата від початку каденції до 1 березня 2015 року в рамках кампанії “Чесна весна – відповідальна осінь”.
За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).Оскільки моніторинговий період не охоплює повний календарний рік канденції Черкаської міської ради, то в його рамках неможливо встановити, чи є кандидати на відкликання. Попри це, результати відвідування сесій та комісій ради вже дають розуміння про “прогульників” – тих, хто пропустив  25% і більше засідань.

Так, з 17 червня 2014 по 1 березня 2015 року найбільшими прогульниками сесій Черкаської міської ради стали такі депутати:

chesno.org

chesno.org

Кожен депутат має розуміти: прогули або невиконання своїх обов’язків можуть безпосередньо вплинути на подальшу політичну кар’єру. Тому Рух ЧЕСНО з’ясував, чому саме черкаські депутати прогулювали засідання ради.

“Завжди у мене є поважна причина. То відрядження, службові обставини, пару раз хворів, то колись був у відпустці. Якщо я не можу бути присутнім, це не значить, що я не можу подивитися новини, що там відбувається”, – коментує самовисуванець СергійКудаткін, який має найбільше пропусків сесій за період моніторингу – 41%. Окрім сесій депутат пропустив ще й 68% засідань комісій.

Своє лідерство серед прогульників Кудаткін серйозно не сприймає і мандат складати не збирається:

“Значить я в передовиках по пропускам. Ви вважаєте, що ефективність депутата – це відвідуваність сесій? Я завжди був проти бюрократичного підходу. Ефективність не у відвідуванні. Якби я ходив на сесії, я би був у передовиках. Насправді, ефективна робота депутата не лише на сесії, але і за її межами.  А особливо – мажоритарника. Абсолютно ніколи не думав складати мандат. Ще не вирішив, чи балотуватимуся знову.”

Микола Булатецький, що обирався від Партії “Реформи і порядок” та пропустив за період моніторингу 29% сесій, пояснює пропуски так:

“У мене господарські справи, я не можу бути на сесіях. Я не можу йти з роботи.  У мене конфлікт з депутатами”.

Депутат Булатецький має намір знову йти на вибори:

“Балотуватися – це ж не од мене залежить, це залежить від політичних сил. У мене є пропозиції”.

Депутат Булатецький – унікальний. Він не увійшов до жодної постійної комісії ради. Пояснює він це відсутністю інтересу:

У мене не було інтереса до роботи в комісії якійсь конкретній. Я ходжу на ті комісії, які вважаю за потрібне”.

Після першої сесії депутатів рад мають розподілити на комісії, де фахово мають опрацьовуватися проекти рішень, що в подальшому виносяться на розгляд усієї сесії.

“Саме комісії пропрацьовують проекти рішень, які у подальшому депутати розглядають на сесіях. Відсутність депутатів на комісіях позбавляє їх можливості впливати на процес підготовки рішень, які можуть суперечити інтересам громади. Відповідно відсутній депутат не може відстоювати інтерес виборців. Іноді комісії можуть не мати кворуму, аби підтримати навіть потрібні громаді проекти рішень”.

“Якщо депутати не ходять на засідання комісій, а приходять лише на сесії, то їх можна порівняти зі студентами, які не ходять на пари, не працюють протягом семестру, а приходять на сесію й намагаються хоч якось здати свій пердмет. Депутати на сесіях не пропрацьовують рішень, за які голосують,” – наголошує Круглашов.

Володимир Бурячинський, обраний по мажоритарному округу від “Партії промисловців та підприємців”, пропустив за період моніторингу 29% сесій та 65% засідань комісій, також не вважає за потрібне ходити на засідання:

“Командіровки були, лікарняний… Скажіть що краще: працювати на благо людей, дітей, які мене вибрали, чи ходити на сесії? Що в вашому розумінні “працювати”? Працювати на благо города чи що? В вашому розумінні що таке буть депутатом міської ради? Це не працювати, а ходити на сесії, дивитися, що проїсходить там? Моя робота дозволяє мені працювати для виборців і виконувати ті хотєлки, які вони хотять. Мої виборці задоволені. А ви перед тим, як дзвонити подивіться, що зроблено в моєму окрузі вобще!».

Далі депутат не захотів спілкуватися з журналісткою Громадського руху ЧЕСНО. Тому у нього не встигли запитати: чому не скласти мандат і не допомагати громаді у ролі активіста, якщо на сесіях працювати немає часу.

Варто зауважити, що робота – не є поважною причиною для відсутності на засіданнях Ради чи комісії. Хоча за свою роботу у місцевому самоврядуванні депутати дійсно не отримують грошей від держави, згідно з законом, їхній роботодавець звільняє їх на час проведення сесій та засідань постійної комісії від виконання своїх обов’язків (ст. 32 – Звільнення депутатів місцевої ради від виконання службових обов’язків для виконання депутатських повноважень – ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).

Також багато депутатів дозволяють собі спізнюватися на сесії, та полишати їх задовго до кінця роботи. Трапляються випадки, коли депутати пробули на сесії всього лише пару годин, в той час, як інші – цілий день. Цікаво, що такими речами грішать, як правило, ті самі найбільші прогульники: депутати Армен Акопян, Микола Булатецький, Володимир Бурячинський, Сергій Кудактін, Костянтин Чернецький.

Про це Громадський рух ЧЕСНО повідомила міськрада.

Моніторинг ЧЕСНО традиційно виявив найбільше недисциплінованих депутатів саме під час моніторингу відвідуваності комісій (клікнути на графіку, щоб збільшити).

Ось найзатятіші прогульники засідань постійних комісій Черкаської міськради.

chesno.org

chesno.org

Сергій Тищенко, депутат від “Радикальної партії Ляшка”, який не відвідав жодного засідання комісії,  пояснює ситуацію таким чином:

“Це вас неправильно інформували! Насправді я записався на початку в бюджетну комісію, але потім написав заяву про вихід із неї. Бо зрозумів, що не зможу відвідувати її засідання. Бо я – дуже зайнята людина, постійно в русі. Ми з Миколою Мирзою створили були комісію з питань контролю та аудиту, але вона не змогла працювати через відсутність кворуму. Не хочуть до неї іти депутати”.

Зауважимо, що згідно з даними, наданими міськрадою, депутат Тищенко здійснив перехід у комісію з питань контролю та аудиту лише 4 грудня 2014 року. На той час його колишня комісія провела вже 15 засідань. А в нову комісію, окрім Сергія Тищенка та Миколи Мирзи ніхто не увійшов, тож обидва ці депутати в комісіях не працювали зовсім. (Оскільки депутат Мирза потрапив у комісію, яка жодного разу не засідала, віднести його до списку прогульників де-юре неможливо).

Нарек Казарян, представник УДАРу, дозволив собі за період моніторингу пропустити 90% засідань комісії та 33% засідань міської ради. Пояснює він це так:

“Я працюю на одному з сільськогосподарських підприємств області, тому в мене постійно роз’їзди в райони. Фізично у мене просто не вистачає часу відвідувати всі комісії, всі сесії, усі фракції. І я не бачу сенсу витрачати раз на тиждень 4-5 годин часу, щоб вивчати питання разом з комісією. Якщо про сесії – то з початку каденції я регулярно відвідував сесії, комісії, фракції. Але пізніше, коли почались перипетії, фактично ця міська рада перетворилася в ту саму, яка була минулої каденції, коли почалися підкилимні політичні ігри, то я вирішив не витрачати свого часу на участь у цьому і сконцентрувався на своєму окрузі. Якщо щось стосується мікрорайону або міста – я обв’язково відвідаю”.

Депутат-прогульник Казарян, як і інші його колеги, планує знову булотуватися в раду.

На вибори планують йти навіть ті, кому сесії відвідувати заважав поганий стан здоров’я. Так секретар ради, самовисуванець Олександр Радуцький каже, що пропускав комісії, бо лежав кліька місяців у лікарні:

“Я лежав у лікарні з інфарктом 2 місяці. Комісії як раз по понеділках, от я їх і пропустив. Балотуватися збираюся і в депутати, і в мери. Я проходжу обстеження і вони кажуть, що мені фізичні навантаження – без проблем. Аналізи хороші, тиск щоранку міряю – 120/80”.

Загалом же список депутатів, які пропустили 25 % і більше засідань комісії, значно більший. Таких місцевих обранців у раді понад 50 %.

chesno.org

chesno.org