Британці привезли до Черкас пересувну стоматологічну амбулаторію

14 Вересня 2015 16:20
zdrav.ck.ua

zdrav.ck.ua

Організація “Реставратори посмішок” у особі її керівника  Брендона Болла сьогодні передала пересувну стоматологічну амбулаторію, оснащену за останнім словом техніки. Про це повідомляють у Департаменті охорони здоров’я Черкаської ОДА.

Це вже третя поліклініка на колесах, подарована іноземцем. Благодійники із Великобританії більше 10-ти років співпрацюють із черкаськими фахівцями. Так, за їхньої доброї волі в області з 2002-го року з’явилася перша сучасна стоматологічна амбулаторія, а 2004-го – необхідні інструменти та ще одна.

У амбулаторії комфортно та зручно медикам і пацієнтам: тут і рентген, і гаряча вода, і дезинфекція.

Головний лікар обласної стоматологічної поліклініки Іван Коваленко радіє подарунку й зазначає, що два попередніх дозволили оглянути 60 тисяч черкащан, які проживають в селах.

“Люди з сіл не їздять до стоматолога в район, бо в більшості сіл немає транспортного сполучення, – зауважує він. – У пересувних амбулаторіях ми найперше оглядаємо дітей. Так, уже пролікували 11,5 тисяч малюків із сільської місцевості. Ці автомобілі не простоювали у нас жодного дня, відпрацьовано 150 змін”.

Вартість наданого обладнання сягає близько півмільйона гривень. Загалом благодійники витратили на здоров’я зубів черкащан вже більше двох мільйонів. За добрі справи голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко вручила гостям нагороди. Це почесні ювілейні відзнаки “200 років із Дня народження Тараса Шевченка”.

Брендон Болл працює стоматологом понад 40 років. Каже, що секрет здорових зубів – у ретельному чищенні двічі на день. Прикметно, що він радить після чищенння не полоскати рота, аби паста продовжувала свою дію й після гігієнічної процедури. Проте, це стосується лише якісних профілактичних паст із вмістом фтору, трав. Абразивні треба добре змивати. Щітку потрібно тримати під кутом 40 градусів.