Черкаські вибори: досьє на кандидатів. Частина ІІ (відео)

13 Жовтня 2015 17:30

11225376_793787650730308_8045486700334167309_o-300x169Цьогоріч 18 кандидатів подали документи до ТВК. Двох із них не зареєстрували. Це Валентин Зубов («Народно-трудовий союз України») та Ольга Хоменко («Партія простих людей Сергія Капліна»). Їм відмовили через те, що копії свідоцтв про реєстрацію партій не завірені нотаріально.

У решти 16-тьох є менше місяця, щоб перемогти своїх конкурентів на виборах 25 жовтня.

У другій програмі “Громадського ТБ: Черкаси” йдеться про: Дениса Колесника, Ярослава Нищика, Сергія Одарича, Олександра Олененка, Олександра Піньковського, Олександра Радуцького, Олександра Рибченка, Сергія Тищенка та Романа Шевченка.

Денис КОЛЕСНИК, 36 років

Одружений.

Має вищу освіту, маркетолог. У 2012 та 2013 рр. працював на ОДТРК “Рось” гостьовим редактором у програмах “Країна, яка нам потрібна” та “Без бар’єрів”.

Рік тому брав участь у виборах міського голови Черкас. Тоді ж обіцяв себе спалити, якщо головою міста оберуть Одарича. Після виборів Денис Колесник себе не спалив, а поїхав у Німеччину до своєї дружини. Зараз знову повернувся до Черкас та балотується на посаду міського голови.

Колесник говорить, що якби Сергій Одарич не подавав свою кандидатуру на посаду мера Черкас, то він би теж не балотувався на цих виборах.

За словами Дениса Колесника, він очолює громадську організацію “Центр соціальних та маркетингових досліджень” у м. Черкаси. В Єдиному державному реєстрі відомостей про цю організацію ми не знайшли.

Ярослав НИЩИК, 29 років

Одружений, має доньку.

Голова черкаської міської організації «Свобода», очолює фракцію «Свобода» в Черкаській міській раді.

За освітою – вчитель історії. З 2005 до 2008 року – член партії «Пора», на базі якої створено громадську мережу «Опора».

У 2006 році балотувався до Черкаської міської ради від «Пори», яка входила до блоку колишнього очільника Черкас Анатолія Волошина. За день до виборів за судовим позовом Володимира Олійника цей блок був знятий із виборчих перегонів.

У 2012 році за участь у мітингу проти ухвалення “мовного” законопроекту Колесніченко-Ківалова у Черкасах його затримали і побили правоохоронці. Ярославу Нищику інкримінували злісну непокору і напад на працівників міліції. Штаб політичної партії «Удар» надав йому допомогу та запропонував балотуватися в депутати до Верховної Ради по списку «Удару» за умови, що він вступить до партії. Через 2 місяці після виборів вийшов із партії «Удар» через непорозуміння із керівництвом. Нині на посаду міського голови балотується від «Свободи». Передвиборчу програму фінансує спільно з однопартійцями.

Із 2012 року займається підприємницькою діяльністю – перекладом технічної документації українською мовою.

За 2014 рік на сайті міської ради депутат оприлюднив декларацію із нульовими доходами.

Сергій ОДАРИЧ, 48 років, родом із Ніжина Чернігівської області

Одружений, має двох дітей.

Чинний міський голова Черкас. З 1984 по 1989 рр. навчався в Київському державному університеті імені Тараса Шевченка на механіко-математичному факультеті. Однак не закінчив його.

Член Народного руху України. Співвласник баскетбольного клубу «Черкаські мавпи». Соратник екс-голови Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Михайла Бродського.

Із 2003 по 2005 рік був генеральним директором Черкаського деревообробного комбінату. У 2011 підприємство визнано банкрутом.

У 2006 році вперше балотувався на посаду міського голови Черкас під символікою БЮТ. Напередодні тодішніх виборів був виключений з черкаської “Батьківщини”. Батьківщинівці звинуватили Одарича у брудному піарі, безпідставному використанні символіки БЮТ на мерських виборах, а також у нездійснених виборчих обіцянках.

На виборах 2006 року обіцяв зробити «8 кроків до процвітання Черкас». Обіцяв, що через 5 місяців черкащани отримуватимуть «білу» платню. Обіцяв розробити «промислову карту» Черкас – програму відродження виробничих гігантів. Обіцяв зупинити розкрадання грошей на рівні міського керівництва, зробити доступним житло, європейські дороги (протягом 3-років обіцяв відремонтувати всі дороги в місті), ліквідувати РЕУ і створити ОСББ та безкоштовно навчати здібну молодь у черкаських вишах.
Удруге став міським головою у 2010 році.

У квітні 2013-го представники «Партії регіонів», «Батьківщина» та група «Черкащани» проголосували за відставку Одарича з посади.

У 2014-му утретє балотується і стає міським головою Черкас.

Цьогоріч знову висуває свою кандидатуру на посаду міського голови. Балотується від “Партії вільних демократів”.

Сергій Одарич за 2014 рік задекларував майже 80 тис. грн доходу (79 844 грн), в той час як його родина заробила за минулий рік більш, ніж 1,5 мільйона (1 572 709). Має автівку Toyota Camry 2005 року випуску та заощадження в банку – 862 грн.

Олександр ОЛЕНЕНКО, 35 років

Має вищу освіту, член Політичної партії “Наш край”, Із 2009 року займається адвокатською діяльністю. На посаді міського голови збирається налагодити діалог між місцевими жителями та підприємцями. Також хоче провести інвентаризацію міського майна. Як і інші кандидати, хоче побороти корупцію та прозоро розподіляти міські гроші. Ми неодноразово намагалися зв’язатися із Олександром Олененком, але він не знайшов для нас часу.

Олександр ПІНЬКОВСЬКИЙ, 40 років

Одружений, має доньку та сина.

Волонтер Центру допомоги армії, активіст Громадської організації «Громадський блокпост», голова черкаського осередку “Громадського руху “Народний контроль”. Освіта середня медична та вища економічна.

На посаду міського голови балотується вперше. В інших партіях не був.

Головні тези передвиборної програми – соціальна справедливість, зокрема надання житла молодим спеціалістам. Олександр Піньковський також планує опікуватися станом здоров’я жителів міста, залучити аптеки до фінансування програм боротьби з діабетом, серцево-судинними захворюваннями, туберкульозом. Залучення інвестицій, боротьба з корупцією та відновлення міста також є у програмі кандидата.

Фінансує передвиборну кампанію спільно із своїми однопартійцями й однодумцями. Центральний офіс партії «Народний контроль» оплачує рекламні сюжети і біл-борди.
Олександр Піньковський їздить на передову в зону АТО, возить медикаменти, консерви та інші необхідні речі для військових.

Працює професійним перемовником у фармацевтичній компанії «BIOFARMA», в його обов’язки входить також ознайомлення лікарів та пацієнтів з новими препаратами. Також має власне підприємство, основний вид діяльності – діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування.
Олександр РАДУЦЬКИЙ, 44 роки

одружений, має доньку та сина.

Чинний секретар міської ради, екс-соратник міського голови Черкас Сергія Одарича.

У 2010 році закінчив Східноєвропейський університет економіки і менеджменту за спеціальністю юрист.

Судимий. Як пишуть ЗМІ, перший раз за грабіж, другий – за хуліганство і спротив міліції.

У 2004 році очолив міський комітет ВГО «Громадський контроль», а у 2007 році – міський комітет «Соціалістичної партії України». З 2007 року очолює комунальне підприємство «Дирекція парків». Був членом депутатської фракції «Вільних демократів». У 2012 році порвав стосунки з Одаричем і вийшов із фракції. З цього часу стає активним противником міського голови Одарича та неодноразовим ініціатором його відставки. У квітні 2013-го, напередодні імпічменту Одаричу, увійшов до депутатської групи «Черкащани», на яку, за різними джерелами, мав вплив екс-очільник області Сергій Тулуб.

Протягом минулого року чотири рази пропонував себе на посаду секретаря. І лише з 5-ої спроби депутати проголосували за нього. Тепер Олександр Радуцький хоче, щоб жителі Черкас обрали його міським головою.

Його соратники – підприємці Володимир Халай, Ігор Калашник та нардеп Владислав Голуб.

За 2014 рік задекларував більш ніж 125 тис. (125 136) грн. Має квартиру площею 68 кв.м, володіє 3-ма земельними ділянками загальною площею – 25 соток. У 2013 році продав квартиру за 480 тис. грн. Каже, що цих коштів вистачило на автомобіль Kia Carens 2014 року випуску (придбав за 350 тис.грн.) та на Ford B Max 2013 р. (300 тис. грн), яким володіє його сім’я.

Олександр РИБЧЕНКО, 53 роки

Одружений.

Чинний депутат Черкаської міської ради. Голова Черкаської обласної організації «Партії ветеранів Афганістану». Має вищу освіту, закінчив Київську вищу школу Міністерства внутрішніх справ СРСР.

Працював оперуповноваженим відділу з розкрадання соціалістичної власності Черкаського РВВС м. Черкаси. Із 2006 року – голова регіональної організації спілки ветеранів Афганістану.

Був депутатом Черкаської обласної ради скликання 2006 року.

Із квітня 2012 року працював начальником Черкаського протезно-ортопедичного цеху.

У лютому 2014-го Указом Президента України Віктора Януковича нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. На вибори балотується від «Партії ветеранів Афганістану».

Сергій ТИЩЕНКО, 31 рік

Неодружений.

Є чинним депутатом Черкаської міської ради, фракція «Радикальна партія Олега Ляшка». В інших партіях не був.

Народився у м. Чернігів, проживав у Монастирищі. До Черкас переїхав через діяльність у «Радикальній партії», очолює обласну федерацію боксу. За його словами, частину своїх прибутків направляє на розвиток черкаського спорту.

За освітою – юрист, має ступінь магістра. На посаду міського голови балотується для того, щоб Черкаси стали туристичною перлиною:

Основні пункти передвиборної програми Сергія Тищенка: європейські дороги, програма енергозбереження, сучасна набережна, розвиток спорту, модернізація системи житлово-комунального господарства.

Передвиборну кампанію депутат фінансує самостійно, допомагають партнери і друзі. Великих коштів витрачати не планує.

З 2003 року до теперішнього часу – фізична особа-підприємець. Напрямки бізнесу: аграрний, будівельний, інвестиційний. Утім називати конкретні фірми Сергій Тищенко не захотів.

За 2014 рік заробив 240 тис. грн. У його володінні немає земельних ділянок, квартир та будинків, є авто – Opel Insignia 2013 року випуску вартістю близько $15 тис.

Роман ШЕВЧЕНКО, 47 років

Одружений.

Має три вищі освіти. Зараз працює директором Черкаського автомобільного ремонтного заводу, який займається відновленням військової техніки. Має бізнес: останні 10 років продає нафту й газ. Йде в мери від об’єднання “Самопоміч”. Членом інших партій не був.

За 2014 рік задекларував майже 200 тис. грн. прибутку (196 500). Усе це – інші види доходів. Має більше 20 соток земіл, 2 квартири по 44 м2, садовий будинок площею 100 м2, гараж і нежитлове приміщення площею більше 300 м2. Також Роман Шевченко має 2 легкових авто: Fiat Ducato, Ford Connect, вантажівку MAN, водний човен Honda Glastron і напівпричіп-автоцистерна Stokota.

На рахунку в банках має 196,5 тис. грн, загальний внесок до статутного капіталу підприємств складає майже 13 млн грн (12 887 500), з них у поточному році вкладено 3 млн 670 тис. грн.

Першу частину досьє на кандидатів у міські голови Черкас можна переглянути ТУТ.