Свій новий роман презентував черкасцям рибалка й грішник Андрій Любка

9 Листопада 2015 19:47

12190848_552579121555939_5202317476943056435_n“Друга година ночі. Я сміюся так, що котяться сльози. Намагаюся пригадати, коли я ще так “ридала” над книжкою. Хіба що, як читала “Швейка”. Та й то не так, щоб живіт болів”, – це слова Марти Шокало, випускового редактора ВВС Україна, члена журі премії Книга року ВВС-2015, про роман Андрія Любки “Карбід”, який молодий автор презентував у Черкасах. Цей твір увійшов до Довгого списку премії з-поміж 15 інших українських видань.

У основу сюжету лягла реальна історія про закарпатських контрабандистів, які три роки тому в Ужгороді провели 700-метровий тунель, через який підпільно переправляли за кордон від цигарок і наркотиків до людських органів та самих людей. Прикривали цей потужний транскордонний проект «співробітництва» силові структури та політики. Ця історія так вразила молодого автора, що він вирішив написати роман.

Головний герой твору – ідеаліст, який вирішив прокопати тунель під кордоном і таким чином після Євромайдану, після російсько-української війни дати українцям дорогу в Європу, – розповів Андрій Любка під час зустрічі з шанувальниками його творчості в Художньому музеї. – Але шість із восьми основних дійових осіб роману – це корупціонери – митники та прикордонники, які замість того, щоб боротися з корупцією, самі її здійснюють.

Найбільший корупціонер у романі – мер вигаданого містечка Ведмедів, який побудував свій бізнес на туалетному папері, який крав, а потім продавав людям у базарному туалеті. Торгівля була прибуткова, бо від такого товару в такому місці відмовитися вони ніяк не могли.

Роман написаний в трагікомічному жанрі. Трьома літературними китами, на які орієнтувався автор при написанні, стали середньовічні твори «Дон Кіхот» Сервантеса, «Гаргантюа і Пантагрюель» Франсуа Рабле та «Кандід» Вольтера, пронизані гротескним комізмом. В останньому оповідь була побудована як пародія на авантюрний роман, де герої переживають незвичайні життєві пригоди, як відбуваються в приголомшливому темпі.

Автор зауважив, що продовження «Карбіду» не буде, натомість він працює над новою книгою про самотність «Кімната для печалі».

Крім того, молодий поет потішив своїх шанувальниць цитуванням віршів, розповідями про перше кохання та пояснив, чому в романі немає любовної лінії:
Говорять, якщо пише про любов, значить йому в житті цього не вистачає. Тому так і написав, щоб у житті цього побільшало.

А необхідною умовою того, щоб люди більше читали, на думку Андрія, потрібно більше книгарень. Адже навіть у тому місті, де пройшло дитинство, його книжку купити неможливо.

У Черкасах сподобалися широчінь, простір і безмежний Дніпро, який надихає на думки про свободу. Тому молодий поет уже мріє колись повернутися, щоб порибалити.
Зустріч пройшла за сприяння МГО «Книжковий маестро» в рамках проекту «Мережа», ініційованого командою Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ. Загалом тур охопить близько 30 міст на півночі, півдні, сході та заході України.

Людмила Солодка