Козацькій церкві з Черкащини, “останньому дубовому гіганту Наддніпрянщини” – 273 роки

10 Листопада 2015 19:00
cossackland.org.ua

cossackland.org.ua

10 листопада – День пам’яті пресвятої мучениці Параскеви. Цього дня святкується і 273 роки від часу побудови козацької церкви Святої Параскеви-П’ятниці – найвідомішого храму славетного музею просто неба – у Пирогово під Києвом.

Варто зазначити, що 25-метрової висоти трибанний храм, збудований без жодного цвяха із так званого «залізного дуба» і названий науковцями «останнім дубовим гігантом Наддніпрянщини», був зведений 1742 року у Зарубинцях Монастирищенського району сучасної Черкащини. Він пережив Коліївщину та ряд менших повстань, пережив і всі війни, включно з жахливою Другою світовою, проте мало не був знищений у часи радянської влади – відповідну постанову вже було винесено 1966 року, проте завдяки археологу-краєзнавцю Василю Стефановичу храм «отримав рекомендацію для переїзду» у новостворюваний музей в Пирогово. Церкву перевезли у розібраному стані з Черкащини і знову зібрали під Києвом 1972 року.

Нині церква знову живе тим життям, для якого його звела майже три століття тому власним коштом Урсула Радзивілл – остання з роду Вишневецьких, опікунів українського козацтва, дружина Великого гетьмана Литовського Михайла Казимира Радзивілла, хрещена донька гетьмана України Івана Мазепи, відома письменниця, драматург і художниця… Починаючи з 9 листопада 1993 року – це знову діючий храм Київського патріархату. У церкві, яка «родом» з маленького села на Черкащині, щороку бувають тисячі православних прихожан і вітчизняних та іноземних гостей музею в Пирогово.

Цікава деталь: як зазначає відомий черкаський історик Михайло Сиволап, станом на 1917-й рік на території сучасної Черкащини ще було близько 600 (!) церков козацького типу. Всі їх було знищено усього за перші 50 років московсько-більшовицької окупації. Причому одиничні екземпляри відносно старих церков на Черкащині, які більшовики «пощадили» – російського типу, підкреслює історик. Випадковість?..

Джерело: cossackland.org.ua