На Черкащині розкопали усипальницю царської сім’ї?

1 Грудня 2015 10:00
primetour.ua

primetour.ua

Археологічна експедиція Черкаської облдержадміністрації, яка проводить розкопки на території городища Бурти, що неподалік села Чаплинка на Лисянщині, натрапила на поховання кількох історичних епох.

Розкопки почалися з окраїн городища, де науковці натрапили на сліди діяльності козаків XVI-ХVIII ст. з видобутку натрієвої селітри з чорнозему, яку використовували для виробництва пороху. Олександр Назаров спрямував роботи з розкопок в центр майдану Бурти, на місце провалля. І не помилився науковці натрапили на поховання декількох історичних епох. Археологи знайшли вісім вцілілих людських скелетів та кістки-фрагменти ще багатьох.

“Нижній ярус поховань 2-3 тисячоліття до нашої ери — доби середньої бронзи належав цивілізації мисливців, що ще до кіммерійців населяли прилеглу територію. Своїх небіжчиків вони хоронили по колу, поряд зі скелетами — залишки зброї: крем’яні наконечники стріл та списів. Добре збереглися чотири скелети: два дорослі і два дитячі. Особливо, вразив кістяк великого небіжчика — понад два метри ростом.

Верхній ярус поховань належить скіфським народам VI-VII ст. до нашої ери. Для цього вони використали вже існуючий курган розривши та розчистивши його від попередніх поховань. Скіфи засипали основу могили більш світлішою жовтою глиною шаром 50-80 см. На цьому місці було вкопано тридцять стовпів і споруджено дерев’яний склеп розміром 10×10 метрів. На дерев’яний склеп поклали шар гранітного каміння, серед якого вирізняється один дуже масивний до 300 кг. і насипали високий курган із землі. На одному із тридцяти стовпів, ближче до центру мавзолею висіли два сагайдаки зі стрілами, що мали бронзові наконечники. Коли стовп згнив — сагайдаки впали в яму, це дозволило їм уникнути очей грабіжників і дожити до сьогодення”, — розповідає очільник експедиції Олександр Назаров.

Керівник експедиції впевнений, що цей склеп є усипальницею царської сім’ї, що свого часу зберігав значно більше скарбів, а серед них і речі з золота. Коли дерев’яні стіни склепу зітліли від часу і завалилися, могилу пограбували. Сюди ведуть два підкопи, біля отворів яких розкидані кістки скелетів та окремі бронзові наконечники стріл.

На теренах України знайдено лише один подібний дерев’яний склеп менших розмірів.

Джерело: УНН-центр