Бюджет необхідно ухвалювати для людей і держави, а не до Нового року, – Томенко

22 Грудня 2015 09:51
bbc.com

bbc.com

На погоджувальній раді голова комітету з питань екологічної політики Микола Томенко висловив стурбованість тим, що Уряд та його прихильники визначили головною стратегічною метою ухвалення Держбюджету до Нового року.

«М’яко кажучи, це неправильний підхід. Бо нам треба ухвалити бюджет, який відповідає інтересам держави, суспільства та кожного громадянина, а не приурочений до певної дати», – вважає Томенко.

З огляду на це він запропонував змінити і формулу обговорення бюджету з кулуарного (яке зараз відбувається) на професійно-публічне.

Зокрема, Микола Томенко пропонує обговорювати Проект Держбюджету за сегментами: обговорення гуманітарної, соціальної, аграрної політики тощо. І лише після такого «сегментарного» обговорення вже виносити бюджет на обговорення Верховної Ради.

До речі, таке обговорення можливе лише за участю керівництва Уряду, Міністерства фінансів та Мінекономіки, оскільки так звані галузеві профільні міністерства зараз жодним чином не впливають на підготовку бюджету, зауважив Голова Комітету.

«Ми не повинні виходити з того, що залишився лише один тиждень роботи Верховної Ради. При необхідності можна попрацювати і додатковий тиждень, щоб прийняти бюджет для людей, а не до Нового року», – підсумував М. Томенко.