Експерта шокував бюджет Черкащини на наступний рік

28 Грудня 2015 12:45

00b10276-4c11-4dc4-ad96-5c637b1d07a2Бюджетом вимирання назвав бюджет Черкаської області на 2016 рік економічний експерт, керівник Черкаського регіонального центру інвестицій та розвитку Дмитро Виноградов. Він упевнений, економічного розвитку в області наступного року не заплановано.

“Доходи обласного бюджету на 2016 рік визначені у сумі 4 мільярди 820 мільйонів грн., (на 2015 їх планувалося 3 мільярди 123 мільйони грн.). Тобто, розрахунковий показник доходу обласного бюджету зріс майже на 1,7 мільярдів гривень. Однак, бюджетом 2016 року не передбачене фінансування жодної програми розвитку Черкаської області, – вважає експерт. –

Підкреслюю: жодна програма, яка передбачає розвиток інфраструктури, промисловості, енергоефективності, сільського господарства, підприємництва, туризму, тощо –  фінансуватися або співфінансуватися з обласного бюджету не буде! Так само,  не передбачено співфінансування проектів у рамках коштів, які передбачені на 2016 рік для Черкаської області «Державним фондом регіонального розвитку», про який нам так цікаво розповідали представники Черкаської ОДА  протягом цього року – і на який «робилася ставка» при створенні так званої «Стратегії розвитку Черкаської області до 2020 року».

Якщо зібрати всі «резервні» кошти, які є у бюджеті області на 2016 рік, можливість залучення державних коштів на розвиток регіону з ДФРР складе не більше 30-40 %, передбачених для Черкащини на 2016 рік.

Керівництвом області у 2016 році не передбачається впровадження реформ, пов’язаних із децентралізацією влади, зменшення адміністративного тиску на бізнес, спрощення процедур надання адміністративних послуг (що є одним з головних елементів залучення інвестицій під маркою “єдиного вікна” для інвесторів), покращення регуляторного середовища для всього бізнесу. Як можна казати про впровадження реформ без їх відповідного організаційного і матеріального забезпечення?..

Міжбюджетні трансферти (фінансова допомога) районам і містам Черкаської області ІЗ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ значно збільшуються за статтями «надання пільг та житлових субсидій населенню», але натомість ЗОВСІМ із бюджету зникає стаття, за якою фінансувалися пільги із послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг, в тому числі  – компенсація за пільговий проїзд.

Що стосується міжбюджетних трансфертів ІЗ ОБЛАСНОГО БЮДЖЕТУ районам і містам Черкащини, то зник розподіл коштів на пільгове медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Скоріше всього,  передбачені майже 6,7 мільйонів гривень будуть розподілятися у “ручному” режимі,  як і 600 тисяч гривень, передбачених на «Програму медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки учасників АТО». В обласному бюджеті більше не передбачаються кошти на виплату одноразової матеріальної допомоги одному із членів сім’ї загиблого у зоні АТО, а фінансова підтримка організації харчування дітей, переміщених із зони АТО, у навчальних закладах області,  скорочується удвічі.

Я переконаний: такий бюджет у черкащан викличе просто шок – оскільки його не можна назвати ні «бюджетом розвитку», і вже навіть не «бюджетом проїдання» – це «бюджет вимирання» нашого регіону”.