Як наш ніс може врятувати від вірусів

17 Січня 2016 08:57

yak-zvolozhiti-slizovu-nosaАби віруси не потрапляли в організм, слизові оболонки слід оберігати від пересихання. Прості поради допоможуть посилити захист від інфекцій, інформують у департаменті охорони здоров’я Черкаської ОДА.

Для цього постійно закапуйте в ніс сольовий розчин. Його можна приготувати самостійно: 1 ч.л. звичайної солі на 1 л кип’яченої води. Можна скористатися для цього і аптечними препаратми: фізіологічним розчином тощо. Проте, надмірне їх використання може призвести до змивання секреторних захисних імуноглобулінів зі слизових оболонок.

Для зволоження повітря в приміщенні доречно використовувати зволожувачі повітря. Більш зручно і безпечно використовувати пристрої із гігрометром. Пересихання слизових і шкіри під час опалювального сезону може стати сприятливим чинником для зараження. Оптимальна температура повітря в житловому приміщенні – 20 градусів, вологість  – 60%.

У період епідемії грипу перед виходом з дому порожнину носа можна змастити мазями з віфероном або оксоліном. Підійдуть також звичайні бальзами проти застуди або навіть вазелін, рослина олія. Головне, щоб слизові були зволоженими.

Щоб знизити ризик вдихання заражених часточок пилу слід провітрювати приміщення (але уникати протягів) і проводити вологе прибирання 3-4 рази на добу. З цією ж метою можна проводити кварцування.

Необхідно уникати торкання руками носа і рота, очей, вух та частіше мити руки з милом.Прикметно, це знижує ймовірність захворіти на ГРВІ на 40%.