Канівське вище професійне училище опинилося на межі катастрофи

27 Січня 2016 15:00
proftekhosvita.org.ua

proftekhosvita.org.ua

Народний депутат  Микола Томенко звернувся до прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з приводу забезпечення фінансування видатків на підготовку робітничих кадрів у державному навчальному закладі Канівське вище професійне училище.

До нардепа звернувся директор навчального закладу Павло Кулинич. Як повідомив Кулинич, станом на 15 січня 2016 року училище фактично на межі катастрофи – рахунки навчального закладу заблоковані, заробітна плата станом на 15.01.2016р. (аванс) не нарахована і не виплачена, угоди на надання послуг по постачанню тепла, електроенергії, води укласти не можуть. Є загроза припинення харчування дітей сиріт і інших категорій учнів, забезпечення їх одягом. Куличин припускає, що невиплата стипендії і зарплати наприкінці січня загрожує соціальним вибухом і може призвести до мітингів та блокувань доріг канівчанами.

Нинішня ситуація стала наслідком того, що, відповідно до статті 27 Закону “Про Державний бюджет України на 2016 рік” система профтехучилищ передається  на утримання місцевим бюджетам. Зокрема, Канівське вище професійне училище має фінансуватись відповідно до свого розташування: або з обласного бюджету, або з бюджету міста Канева. Станом на 01.01.2016 р. училище розташоване на 161,969 гектарах земель, із них 1,654га належать місту Каневу, 15,639 в межах населених пунктів сіл Канівського району і 144,676га в розпорядженні Управління земельних ресурсів Черкаської облдержадміністрації. Тобто територіально навчальний заклад розміщено на 98,978% земель району та області і на 1,022% земель в місті. Відповідно до додатку № 9 рішення Черкаської обласної ради “Про обласний бюджет на 2016 рік” училище повинне фінансуватись з бюджету м. Канева. Втім, згідно до листів виконкому, місто Канів відмовляється брати навчальний заклад на фінансування з міського бюджету через те, що територіально училище розміщене фактично в районі: в Каневі, в с. Бобриця та с. Степанці.

Микола Томенко нагадує, що чинна Конституція, яку всі – перш за все, ініціатори ідеї про передачу профтехосвіти на фінансування з місцевих бюджетів – повинні виконувати, чітко передбачає у ст. 53, що “Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання…”.

На переконання Томенка, передача профтехучилищ на утримання місцевих бюджетів – це трагічна помилка, бо ці заклади освіти виконують загальнодержавні функції.

Нагадаємо, що Канівське вище професійне училище має чинні ліцензії на 35 професій в різних інтеграціях електротехнічного, інфраструктурного, мистецького, сільськогосподарського,  автотранспортного, радіотехнічного, машинобудівного напрямків, громадського харчування, сфери послуг. Тут навчається 327 учнів, а також нараховується 533 слухачі. Серед молодих людей 141 особа – безпосередньо з Канева. Також тут здобувають освіту жителі Золотоніського району, Черкаського, Драбівського, Корсунь-Шевченківського, а ще з інших областей, зокрема Київської, Чернігівської.