Янукович змінював Конституцію через Конституційний Суд, а Порошенко – через зміни у регламенті, – Томенко

29 Січня 2016 10:00

1-1-300x200Вочевидь, вирішивши підстрахуватися із можливим рішенням Конституційного Суду щодо трактування поняття «чергової сесії» у питанні змін до Основного Закону, пропрезидентська коаліція разом з тепер вже чи не постійними своїми союзниками по голосуванням – «Опоблоком», групами «Відродження» та «Воля народу» – реалізувала хитрий хід: внесла зміни до статті 149 Регламенту Верховної Ради України щодо процедури внесення змін до Конституції України. Отож, 28 січня сталася чергова сумна історія з багатостраждальними змінами до Конституції про так звану децентралізацію і спецстатус Донбасу. Про це заявив народний депутат Микола Томенко.

Фактично, 229 народних депутатів-прихильників президентських змін до Конституції, проголосувавши відповідні зміни до Регламенту ВР (реєстр. №3812) здійснили ревізію ст. 155 Конституції України, та й загально Розділу ХІІІ (який, нагадаю, можна змінити не лише конституційною більшістю, а і затвердити це на Всеукраїнському референдумі).

Отож, після сьогоднішнього голосування за зміни у Регламенті: “… якщо законопроект про внесення змін до Конституції України (який за висновком Конституційного Суду України відповідає вимогам статей 157, 158 Конституції України) був попередньо схвалений Верховною Радою і не був розглянутий на наступній черговій сесії після попереднього схвалення, то такий законопроект розглядається Верховною Радою на наступній за нею черговій сесії”.

«Тобто, якщо Янукович свого часу змінював процедуру розгляду змін до Конституції через Конституційний Суд, то Порошенко сьогодні – через 229 голосів у парламенті», – зауважив М. Томенко.

«До честі юристів Головного науково-експертного управління ВР: у своєму висновку вони нагадали про рішення КСУ 2002 року, що «…питання про внесення змін до Конституції України має бути розглянуте і вирішене на двох чергових сесіях Верховної Ради України послідовно», тобто без ніяких переносів чи перерв! Отож, ця «група 229» ухвалила рішення і всупереч Конституції і чинного Рішення Конституційного Суду!», – зауважив Микола Томенко.

Він додав, що склад цієї «групи 229» такий: БПП – 96, Народний фронт – 55, Опоблок – 33, Відродження – 17, Воля народу – 11, БЮТ – 10, позафракційні -7.