Через відлигу у Степанках люди більше тижня не можуть вийти з дворів

3 Лютого 2016 10:00

160202151914_cherkasy_floods_640x360_bbc_nocreditУ селі Степанки на Черкащині люди вже понад тиждень не можуть вийти з власних дворів – разом із відлигою дорога посеред села перетворилася на став, де глибина водойми у наймілкіших місцях сягає 25 см.

Понад двадцять дворів відрізані від решти села.

На вулиці Шевченка у Степанках проживають пенсіонери. До сусідів на протилежному березі дороги можна дістатися лише у високих гумових чоботях. У кого таких немає – вимушені сидіти вдома.

“40 років добиваємося, щоб цієї балки тут не було. Немає, як швидкій приїхати, ані по хліб піти. Вода підходить аж під хати”, – розповідає про багаторічну проблему села місцева жителька Тетяна Мефодіївна.

П’ять років тому у Степанках стався значний паводок. Місцеві жителі наразі побоюються повторення.

“Ішла тоді вода з дороги у подвір’я, у погріб, заповнювала все, бочки плавали, картопля – все плавало. Одна стіна у хаті впала, син допоміг відбудувати”, – згадує степанківець Іван Шиян.

160202151750_cherkasy_floods_640x360_bbc_nocreditМинулими вихідними жителі Степанків звернулися до рятувальників та місцевого автодору.

“Сказали: ми нічого вам не зробимо. Що хочете, те й робіть”, – переповідає розмову зі чиновниками Тетяна Мефодіївна.

Водночас начальник місцевого райавтодору Андрій Вірський визнає: “До льодоходу з цими паводками, ми, звісно, не готові. Тому що снігу багато, усе узбіччя засипане. Але ми справляємося”.

Чиновники переконують, що усі проблеми із затопленнями – через особливості дороги: у цьому місці, де нині зібралася тала вода, споконвіку була балка.

Щоб виправити помилку, допущену при проектуванні дороги, потрібно або підвищити покриття, або ж прокласти більші бетонні лотки, що мають відводити воду із дороги. При чому перший варіант відкидають одразу: кажуть, надто дорого.

Як вихід, Черкаська райдержадміністрація доручила райавтодору та сільському голові Степанок розчистити від снігу проїжджу частину.

Рятувальники переконують, що підстав для хвилювань немає, і ситуація перебуває під їхнім контролем. Дорогу затопило, бо лотки, які встановили для стоку води зі шляху, забилися. Викачати воду зараз рятувальники не можуть: для сучасних мотопомп – там, де людині до коліна, – замілко.

“Зараз це не велика кількість води, вона не катастрофічна. Якщо будуть присадибні ділянки або погреби затоплені, ми будемо надавати допомогу, яка буде потрібна людям”, – запевняє начальник Черкаського райвідділу ДСНС Анатолій Хижняк.

На весну райдержадміністрація дала доручення службі автодоріг провести водовідведення на проблемному відрізку дороги. Поки що вирішили відводити воду бетонними лотками.

Джерело: bbc.com