В Черкаській ОДА відповіли на закиди про падіння інвестицій

3 Березня 2016 21:31
x-true.info

x-true.info

Директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Роман Карманнік прокоментував заяви керівника Аналітичного центру Інституту досліджень інвестиційної привабливості та економічного розвитку Дмитра Виноградова про падіння інвестицій на Черкащині впродовж 2015 року.

Ось що написав Карманнік із цього приводу у своєму фейсбуці:

Сьогодні в черговий раз на просторах Інтернету почув самокритику одного із “експертів” стосовно стану залучення інвестицій в області і зокрема за підсумком 2015 року.

Стосовно першого то обсяг іноземних інвестицій в області за минулий рік дійсно скоротився на 160 млн. дол. США (до 353 млн. дол. США). Тут «експерт» сказав правду. На його захист лиш скажу, що цей обсяг постійно перераховується відповідно до курсу долару. На початок минулого року 15,8 на завершення 24 грн. за долар. От в принципі чому і сталося таке скорочення. Так звичайно було і незначне вилучення іноземного капіталу та навіть 7,1 млн. дол. вдалося залучити. Однак валу іноземних інвестицій минулого року не було, тут не посперечаєшся.

А чому я згадав на початку про самокритику? Тому що інструмент який повинен був сприяти залученню інвестицій, а саме Програма залучення інвестицій в економіку Черкаської області на 2011-2015 роки (Рішення обласної ради № 4-2/VI від 15.02.2011) є «гордістю» вищеозначеного «експерта», який розробляв її коли був керівником інвестиційного управління ОДА (оце так поворот).
Р.S. В той же час обсяг капітальних інвестицій (внутрішні інвестиції) за минулий рік зріc на 11,1 % до 4,2 млрд.грн.

Також в статті згадувалося про айтішників – то вони нормально розвиваються, IT кластер збільшується.

Щодо індустріальних парків то «експерт» пише … творці програми вирішили зупинитися … Інформую, що вирішили рухатися далі і сьогодні в ЗМІ про це написали стосовно робочої зустрічі з Асоціацією індустріальних парків і Меморандуму (щоб тут деталі не описувати). Далі ми переходимо у практичну площину (але шановний «експерте» це буде не завтра, почекайте з наступною статтею).
А в цілому то дуже багато різного роду експертів в категорії «у вас виходить погано» і дуже мало в категорії «конкретно я маю такі результати».