“Черкаська влада не контролює ситуацію в області”, – Гресь про “холодомор” у сільських школах

14 Березня 2016 12:03
vechirka.net

vechirka.net

Ситуація, що виникла кілька тижнів тому із відключенням багатьох шкіл області від газу, та намагання штучно довести «Черкасиобленерго» до банкрутства, може свідчити про те, що черкаська влада не контролює ситуацію в області. Таку думку висловив екс-голова Черкаської обласної ради Володимир Гресь.

– Сьогодні я згадую 2006-2007 роки, коли облгаз відключив від газу один із обласних лікувальних закладів. Тоді одразу була відкрита кримінальна справа на працівників облгазу, а заклад того ж дня був підключений до газових мереж. Це відключення стало приводом для звільнення одного із заступників голови Черкаської облдержадміністрації, який, треба віддати йому належне, дуже багато зробив для того, щоб таких фактів у області не було, адже на той час більшість районних і обласних закладів мали значні борги за газ. Що у нас відбувається сьогодні. Починаючи від Драбівщини і закінчуючи Христинівщиною, практично у кожному районі від газу були відключені школи та ФАПи. Реакції з боку влади практично не було ніякої, усі районні адміністрації, керівники закладів боролися самостійно. Влада фактично допустила до такого, що на сьогодні областю керує облгаз, а не обласна адміністрація.

Нагадаємо, через відсутність лімітів на газ у Драбівському, Канівському, Христинівському та інших районах області школи масово відключили від опалення, тож учні мусять навчатись у неопалюваних класах. Та сама картина із ФАПами та дільничними лікарнями.

Непокоїть екс-посадовця і ситуація, що склалася з «Черкасиобленерго».

– Зараз при мовчазній згоді влади прибуткову організацію «Черкасиобленерго» штучно доводять до банкрутства. Водночас обленерго доводить до банкрутства сотні підприємств, коли не виписує податкові накладні і через це підприємства не отримують відшкодування ПДВ (борг обленерго по ПДВ перед підприємствами області за різними джерелами сягає від 50 до більше ніж 70 млн грн). Підприємці стукають у всі двері, починаючи від народних депутатів і закінчуючи Кабінетом Міністрів, а обленерго плює на всіх і робить свою справу. Водночас, незважаючи на ці проблеми, влада всіляко сприяє будівництву сумнівного з екологічної точки зору виробництва, представники якого разом із владою роздавали супові набори спочатку в Черкаському районі, а тепер у Чигиринському. Тож у мене виникає запитання, кому слугує влада в Черкаській області? Олігархам, які тримають обленерго, володіють десятками тисяч гектарів землі, чи людям, які привели їх до влади?

Як стало відомо, “Черкасиобленерго”, яке має 50% державної частки, зараз активно готують до банкрутства, тож до моменту старту офіційної приватизації в Україні продавати на відкритих аукціонах буде нічого. Вже зараз в судах різних інстанцій заслуховують справи про банкрутство найбільших об’єктів української енергетики – “Центренерго”, Одеської ТЕЦ, “Черкасиобленерго”. У важкому становищі “Харківобленерго” і “Запоріжжяобленерго”. Усі ці компанії так чи інакше задіяні в процесі виведення грошей через “ХК Енергомережа”. Політично існування такої масштабної схеми неможливо без участі “куратора енергетики” в оточенні президента Ігоря Кононенка, який фактично регулює баланси впливу братів Суркісів і Костянтина Григоришина.