На Гнилому Тікичі збудують нові очисні споруди

22 Березня 2016 17:30

200320161745468079965У селі Шостакове нечистоти з лікарні та Катеринопільського елеватора течуть просто в Гнилий Тікич. Люди скаржаться у всі організації. Отримують лише відписки.

– Серйозні проблеми почалися з грудня 2014 року, коли повністю відмовила вся система очистки, фільтрації й нечистоти напряму потекли в річку, – розповідають селяни. – Ми звернулися до Урядового контакт-центру на «гарячу лінію». Там сказали що проблему буде вирішено коштом ТОВ «Катеринопільський елеватор» і на жовтень 2015 року планується розпочати експлуатацію відремонтованих очисних споруд (офіційний лист від заступника голови КРДА ─ Ірини Міненко). Однак, зараз уже березень 2016, а роботи по ремонту ще й не починалися.

Доведені до відчаю люди вдавалися навіть до методів «партизанської боротьби» ─ забивали трубу.

8 травня минулого року Тальнівська санстанція здійснила аналізи води. Висновок лікаря – зразок стічної води перевищує гранично допустиму норму нечистот у 108 разів.

У Катеринопільскій РДА про проблему знають. Ольга Шарига – начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури каже:

– Кошти вже знайдено. Будемо не ремонтувати, а будувати нові, сучасні очисні споруди за новітніми технологіями. Виготовлення проектно-кошторисної документації (близько 200 тисяч гривень) профінансував Катеринопільський елеватор. Безпосередньо на спорудження 4 мільйони 13 тисяч гривень виділив «Фонд регіонального розвитку» та 457 тисяч гривень ─ Катеринопільська райдержадміністрація (з районного бюджету). Усі ці гроші (після остаточної процедури затвердження та підписання у Києві) будуть передані у Катеринопільський комунгосп, який і здійснюватиме безпосередньо роботи по будівництву очисних споруд в селі Шостакове. Орієнтовно роботи повинні розпочатися на початку квітня. Якщо вдасться реалізувати задумане, то, після відновленої фільтрації, у Тікич вибігатиме вже абсолютно безпечна і чиста вода, а тверді відходи будуть транспортуватися на поля й використовуватимуться там, як органічне добриво.

У Тальному теж існує така проблема. Очисні споруди давно не працюють. Стічні води без жодної очистки течуть у Гірський Тікич. Міська влада проблемою не переймаються.