Горіхова мафія дісталася Черкащини (відео)

18 Квітня 2016 08:34

«Злодії, злодії!!!», – таке голосіння розірвало ніч у Кочержинцях. Проте це не була звична «битовуха». Так наприкінці цього четверга пів села на Уманщині у Черкаській області зустрічали людей у формі та масках. Ті незважали, що проти них виступили і літні жінки. Людей штовхали, проти них задіяли сльозогінний газ, пише видання “Ні корупції”.

gorix-mafia-uman

Щойно посутеніло, до села приїхали до десятка озброєних людей у чорних одностроях. Обличчя закриті масками. Кінцева зупинка – ПП «Екстра натс Україна». Основний профіль підприємства – переробка, чистка грецького горіха.

«Із Запорізької області представники фіскальної служби приїхали з постановою, під якою адреси різних «горішників». Ці адреси їм хтось підкидає, тому що вони приїхали як до приватної особи, а у нас тут за документами узагалі-то фірма. За адресою, у якій помилка була», – розповідає співзасновник підприємства «Екстра натс Україна» Герар Альхасан.

Розбірки тривали усю ніч. «Приїхали наші адвокати, тут такий крик був, о сьомій ранку вони втікали звідси з автоматами і з усім рештою.

Зараз оцінюємо збитки. Не так збитки, як вони людей побили – наше населення місцеве, яке тут працює, допомагає, вийшли нас підтримати, вони почали їх штовхати, сльозогінним газом почали їх розганяти», – повідомляє Герар про події ночі з 14 на 15 квітня цього року.

uman-gorixy-slidci-dii-1024x473

«Бандитизм, безчинства просто, гірше, ніж при Януковичу. Приїхав Автомайдан, Самооборона, і завдяки громадськості ми відстояли себе»,- веде далі підприємець.

“Бандитизм, безчинства просто, гірше, ніж при Януковичу”

Розмір прибутків підприємства пан Альхасан не розголошує, втім, зазначає, що  мали достойний оборот, попри те, що кілька останніх років заробили трохи менше, аніж у попередні.

«Працюємо, слава Богу. Ми – єдине підприємство у селі Кочержинці, у нас працюють місцеві, у яких нема ніякої роботи. Вони  (податківці. Ред) приїхала забрати товар. Ну чисте злодійство. Те саме було кілька місяців тому в знайомих. Забрали товар, а потім люди хотіли забрати його назад з відповідними документами, вони цей товар підміняли на жахливий по якості, на майже сміття. Минулого разу була інша податкова», – розповідає Герар.

Підприємець припускає, що фіскали діяли за чиєюсь «наводкою».  Недарма, каже, усе ширше в наш обіг входить поняття «горіхова мафія».

«Люди здобувають легкі гроші. Є проблемне місце у законодавстві – неврегульоване ,з отриманням документів щодо походження сировини. Це не наша проблема. Треба урегулювати цей закон. Вони знають цю прогалину і вдало нею користуються. До цього ж можна причепитися у будь-якому випадку. Коли ми купуємо горіхи у населення, люди повинні давати нам копії паспортів та ідентифікаційні коди. Ніхто цього не буде цього робити», – резюмує Герар.

Зазначимо, горіховому рейдерству на Черкащині передували події на Одещині. Там у справу втрутився голова обласної ОДА Міхеіл Саакашвілі.

Як повідомила активістка київського “АвтоМайданКиїв” Катерина Кувіта, рейдери з Одещини та кочержинські «гості» – одні і ті ж особи. Вони намагалися конфіскувати у місцевих підприємців волоські горіхи.

Варто зазначити, що Катерина Кувіта – активістка АвтоМайданКиїв, одна з учасників та організаторів блокади Криму. Каже, що вона та її колеги тісно спілкуються з кримськими татарами. Саме вони забили на сполох і попросили про допомогу, оскільки, нібито, мають частку у горіховому бізнесі.

На Уманщині фіскали, за словами Катерини, у супроводі автоматників та з порожніми фурами увечері приїхали на склад горіхів у Кочержинцях.

Повідомили, що їхні дії підкріплені постановою Запорізького суду про вилучення документів.

Втім, вилучати зібралися горіхи, а не вказані у постанові документи та носії інформації. Розбіжності були і в адресі, за якою розташоване кочержинське підприємство, і в його назві.

Як зазначають захисники підприємців, так зване вилучення проводили по закінченню робочого дня, що є грубим порушенням законодавства.

cherk-gorizuxwala1p

cherk-gorizuxwala2p

Від рейдерів таки вдалося відбитися аж на ранок. На місце приїхала поліція. Податківці поїхали ні з чим. Кілька місцевих жителів унаслідок інциденту постраждали, у однієї жінки перелом руки, у кількох – отруєння та опіки газом, зазначає Катерина Кувіта.

У місцевій Уманській поліції щодо інциденту небагатослівні. Як повідомила речниця відомства Леся Усенко, 14 квітня 2016 року о 20.00 надійшло два повідомлення з Кочержинець – від фіскалів про перешкоджання у роботі, а також від місцевих жителів  – про беззаконні дії. За даними фактами триває перевірка.

Наступного дня події мали резонанс. Відголоски дійшли до Києва та Запоріжжя…