25 гривень прийняти ванну, 60 копійок – сходити в туалет, – як дорожчає побут українців

23 Травня 2016 17:00

Слідом за газом хочуть зробитидорожче і воду. Влада: частину субсидії можна монетизувати

З 1 травня Кабмін встановив єдинийтариф на газ для населення,підвищивши його з 3,6 грн за куб, до6,8 грн. Підняли тарифи і длятеплокомуненерго, в результаті чогозовсім скоро повинна подорожчати ігаряча вода. Видання “Сегодня” з’ясувало, наскільки виростуть для українців звичайні побутові процедури, які все виконують майже кожен день (див. інфографіку).

_01_31

ТАРИФИ. Ще 5 травня Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) прийняла постанову з тарифним прогнозом на гарячу воду: комунальники попросили переглянути ціни через зростання ціни на газ. У “Київенерго” нам пояснили: в структурі їх тарифу на гарячу воду 62% складає вартість газу, а вода – всього 11,2%.Пізніше НКРЕКУ опублікувала у себе на сайті нові тарифи на воду з 1 липня, але потім уточнила, що вони поки не затверджені. “Нам направили проект, і коли його прийме комісія, тоді і змінять тариф. Конкретних термінів немає, але після прийняття документа його потрібно буде реєструвати в Мін’юсті”, – каже речник НКРЕКУ Іван Слободянюк. За словами експертів, тариф, швидше за все, все ж піднімуть. В результаті куб гарячої води в Києві з сушилкою рушників, імовірно, буде коштувати 77,6 грн (зараз – 40,9 грн), а без – 71,59 грн (зараз – 37,91). Залежно від постачальника теплоенергії в різних регіонах України ціна гарячої води буде коливатися від 14,88 грн (Рівненська область) до 85,83 грн (Дніпропетровська область). У НКРЕКУ кажуть, що електроенергія теж подорожчає: якщо сьогодні українці, споживаючи від 100 до 600 кВт на місяць, платять 99 копійок за кіловат, то у вересні тариф піднімуть до 1,29 грн. А з настанням зими на 75-90% подорожчає і опалення (сьогодні ціна за “квадрат” – 14-18 грн в залежності від регіону).

ДУМКА. Енергоексперт Геннадій Рябцев упевнений: економічні обґрунтування длязростання газового тарифу дійсно були. “З точки зору економічної обґрунтованості, слід булоб тарифи підвищувати. Тут немає сумнівів, тарифи повинні бути вище. Однак є цілий ряд”але”. Повинна бути змінена структура тарифу. В європейських країнах основний вплив маєціна на газ. Підвищуючи тарифи, слід зменшувати складову посередника”, – розповідаєексперт.

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко заявив: ті, хто оформив субсидію, зростання тарифів на”комуналку” не відчують, адже субсидія розраховується, виходячи з доходу сім’ї, а невартості компослуг. При цьому джерело видання в Кабміні розповів, що зараз уряд шукає механізм часткової монетизації субсидій: так, якщо сім’я використала газу менше, ніжпередбачено соцнормою, кошти, які повинні були витратити на компенсацію вартостіневикористаного газу, хочуть виплачувати сім’ям “на енергозбереження” .