Останні дні травня та початок червня обіцяють лише “вікна хорошої погоди”

30 Травня 2016 08:58
Фото Миколи Борисенка

Фото Миколи Борисенка

Травень-2016 в цілому видався помірно-теплим та занадто дощовим. Так середньомісячна температура повітря виявляється близько +15°, що в межах кліматичної норми, а сума опадів – 100-150 мм, що відповідає 3-3.5 місячним нормам, інформують у Черкаському обласному гідрометеоцентрі.

При цьому, початок травня був досить теплим, що прискорило прогрівання грунту та води у річках , розвиток всіх рослин. А всередині травня досить тривале ( 1.5 тижня) похолодання на фоні інтенсивних дощів призупинило літні процеси і початок літа ( перехід середньодобової температури через +15°) перемістився на 21.05. В останні 5 днів місяця літне тепло інтенсивно наростало на фоні частих грозових дощів.

Востаннє схожа погода у травні спостерігалася в 2004 році, тому черкащани встигли забути, що останній місяць весни не завжди буває сухим і спекотним. Така травнева погода сприятлива для первинного росту і розвитку сільгоспкультур, особливо озимих та ранніх зернових і зернобобових. Проте вона може викликати пошкодження рослин грибковими захворюваннями.

За прогнозом, до кінця травня на погоду Черкащини продовжить впливати тепла частина циклону з південного-сходу. Тому утримуються підвищені температури на фоні періодичних грозових дощів.

У перші дні червня, під впливом вже прохолодної частини цього ж циклону, температурний фон знизиться на 2-4°, але поменшення дощів поки що не очікується.