“Передбачити заходи, забезпечити проведення…”, – в ОДА радилися про будівництво пташників на Чигиринщині

6 Червня 2016 14:10
latifundist.com

latifundist.com

Нині на Черкащині детально вивчають питання щодо можливого будівництва комплексу з утримання племінної птиці на території Рацівської сільської ради Чигиринського району ДП “Перемога Нова”, інформують у Черкаській ОДА.

Тут зауважують – при плануванні забудови будь-якого об’єкту враховують  усі необхідні вимоги природоохоронного законодавства, досліджують його вплив на довкілля та на здоров’я людей. Для цього, запевняють фахівці, необхідно попередньо розробити детальний план території, вирішити земельні питання, розробити проектну документацію.

Голова громадської організації “Чигиринська районна Народна рада” Павло Романенко вбачає небезпеку в такому задумі, адже вважає, що підприємство загрожуватиме навколишньому середовищу.

Водночас голова Рацівської сільської ради Чигиринського району Лариса Постригань повідомляє, що в селах Рацеве та Вітове відбулись загальні збори громадян, де обговорили питання щодо можливості будівництва комплексів. Тоді жителі сіл більшістю голосів проголосували за потребу залучення інвесторів.

ck-oda.gov.ua

ck-oda.gov.ua

“Наша Чигиринщина – справді історичний край, для розквіту якого маємо докласти максимум зусиль, – сказала Постригань. – Однак, як сільський голова, я усвідомлюю, що розвиток села полягає не лише в перегляді книг та візитах до музею. Наразі робочих місць ми не маємо, лише 2 активних підприємства, на яких працює дещо більше сотні людей. Всі інші або ж займаються власною підприємницькою діяльністю, як можуть, або ж їдуть за кордон на заробітки. В результаті – руйнуються родини, діти ростуть без тат, мам. На жаль, нині в нашому краї опікунські права оформлюють на дітей бабусі й дідусі, а батьки вимушені працювати в інших країнах. Дехто каже: треба шукати альтернативних інвесторів. То де ж вони? Наразі інших немає, тож вважаю, замість крику та непорозумінь, треба віднайти компромісне рішення”.

На думку керівниці села, контролювати виконання інвесторами необхідних вимог може громадськість.

Під час робочої наради з цього питання, яка відбулась в обласній адміністрації, в.о. начальника Державної екологічної інспекції в області Сергій Поліщук повідомив про вимоги природоохоронного законодавства, які необхідно враховувати при плануванні будівництва будь-якого об’єкту. Він запропонував представнику ДП “Перемога Нова” звернутись до екологічної інспекції в області щодо здійснення перевірки та запропонувати до обговорення й оцінки громадськістю.

Перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль наголосив на тому, що залучення інвестицій, реалізація нових виробничих потужностей є позитивним та необхідним кроком: “Водночас маємо всебічно вивчити всі аспекти можливого будівництва, враховуючи законодавчі норми. Екологічну ж експертизу повинні провести відповідні служби на чолі з компетентними фахівцями”.

Результати наради: вирішили при розробці проектної документації передбачити заходи для зменшення впливу об’єкту на навколишнє середовище та здоров’я людей, як при будівництві, так і при експлуатації об’єкту; забезпечити проведення експертизи проекту з урахування громадської думки й відповідно ініціювати обговорення серед громадськості.