У Легедзине кличуть на язичницьке святкування Купайла (програма)

20 Червня 2016 10:00

42a13479-912d-4569-9a9f-5925ef9fae2fУ суботу 25 червня 2016 року в селі Легедзине Тальнівського району відбудеться святкування Купайла, відродженого з ініціативи громади села шість років тому. Свято, що започатковувалось як загальносільське сьогодні відвідують жителі Черкаської, Одеської, Кіровоградської, Дніпропетровської та Київської областей, переймають досвід і впроваджують святкування Купайла за давніми традиціями у своїх регіонах.

Село Легедзине розташоване за 230 км від Києва і, на перший погляд, є одним з багатьох звичайних сіл України. Особливу увагу до нього привернули кілька потужних подій, що відбулися протягом останнього десятиліття і викликали інтерес усієї України. Щорічні Толоки з будівництва та реконструкції трипільських хат, зйомки народного кіна «Чорний Козак», встановлення пам’ятника героям антибільшовицького повстання, купальські дійства, що проходять на чарівній землі Східного Поділля.

honchar.org.ua

honchar.org.ua

Землі Легедзиного бережуть в собі унікальні пласти історичної пам’яті про давні та найбільші поселення трипільської цивілізації. Щороку на території села працюють археологічні експедиції, а державний заповідник «Трипільська культура» зберігає віднайдені артефакти.

Купальське дійство традиційно відбудеться в період літнього сонцестояння. Спілкування з природою, занурення у давню культури через спів, танці, забави, пошуки квітки папороті як це споконвіку робили наші пращури.

Вогонь і Вода –  головні символи Купальської ночі, що поєднуються в різних моментах свята: спалювання опудала і потоплення деревця, свічки на вінках, що пливуть по воді, пущене з пагорба у воду запалене колесо, стрибання через вогонь і купання. Вогонь є втіленням сонячної енергії на землі, відповідно на Купайлі, Святі Сонця, його присутність у кожному з обрядів має надзвичайну силу. Цьогоріч купальське дійство присвячене Вогню та пов’язаним з ним традиціям.

ПРОГРАМА СВЯТА

Денна програма (Подвір‘я Музею трипільської культури):

12:00

  • Майстерні традиційних ремесел
  • Екскурсії (музей-заповідник “Трипільська культура”)

13:00 – 15:00

  • Школа традиційного народного танцю

14:00

  • Відкриття нової експозиційної зали музею-заповідника «Трипільська культура»
  • Виставка робіт народних майстрів з м. Бахмут Донецької області

15:00

  • Робота ковальських та гончарних майданчиків
  • Майстер-класи: плетіння вінків, прикрашання купайлиць, виготовлення обрядових “качанів” з вишень, спів купальських пісень, виготовлення ляльок-мотанок, витинанок, пташок, янголів.

18:00

  • Театралізоване дійство-показ

19:00

  • Купальська хода з музиками та піснями від музею до купальського пагорба

Вечірня програма (Купальський пагорб, ставок):

19:30

  • Прикрашання Купайла вінками та стрічками, спів, танці, ігри, козацькі забави, розваги

 21:00

  • Запалювання вогнища і смолоскипів.
  • Вогонь і вода: купальське дійство-реконструкція свята Купайла

 22:00

  • Купальські ігри, пісні, танці

Нічна програма (Подвір‘я Музею трипільської культури):

  • 00 – 24.00 – танцювальна вистава «Ой на Івана, ой на Купайла!»
  • 00:00 – 04:00 — Легедзинський кінопоказ просто неба

Організатори запрошують фотографів на свято Купайла “спіймати мить купальської вічності”. Номінації:

  • “Найкращий купальський вінок”
  • “Найкраще фото дівчини у купальському вінку”

 12:00 -16:00 – фотографування;

17:00 – 18:00 – оцінювання світлин «народним журі», вручення подарунків

16:00 – 04:00 – фотографування у довільному режимі

Традиція святкування Купайла (Свято Сонця) 7-го липня виникла порівняно недавно і пов’язана з бажанням церкви позбутися атрибутів дохристиянських вірувань (хороводи, перестрибування через вогню, звертання до Сонця). Повернення до Купайла в період літнього сонцестояння є лише поверненням до давньої традиції і не є відновленням язичницького культу.

 

 

Як добратись до Легедзиного?

– з будь-якої точки України варто дістатись до Умані, або Черкас;

– через село Легедзине проходить дорога Н16, яка з’єднує Черкаси і Умань;

– будь-який автобус чи маршрутне таксі, які курсують між цими двома містами, проходять через центр села Легедзине і зупиняються (за умови завчасного повідомлення водія) біля музею «Трипільська культура»;

– відстань від міста Черкаси до села Легедзине 160 км., відстань від міста Умань до села Легедзине 25 км. Плануючи свою подорож врахуйте, будь ласка, ці показники.