Як часто мажоритарники Черкащини голосують проти “лінії фракції” (інфографіка)

4 Липня 2016 09:45
nmpu.org.ua

nmpu.org.ua

Громадянська мережа ОПОРА дослідила як часто нардепи від Черкащини голосують проти лінії своїх фракцій.
Голосування “проти фракції” — це коли депутат голосує не так, як більшість фракції/групи, до якої він входить. До прикладу, за умови, коли більше 50% членів фракції проголосували “так” щодо певного законопроекту, голосування окремого депутата “ні”, “утримався” або “не голосував” вважається голосуванням “проти фракції”.

 

Отже, найчастіше, у 34 % випадків, “проти фракції” голосує Сергій Рудик, член депутатської фракції ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА”. Додамо, що до квітня цього року він був позафракційним.

Досить часто, у 32 % випадків, проти лінії фракції голосує і Владислав Голуб, також член депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА».
Найбільш дисциплінованими є член провладної фракції Олег Петренко та Геннадій Бобов, член депутатської групи “Партія “Відродження”, які голосують “проти” лише у 12 % випадків.

Представник цієї ж групи Валентин Ничипоренко “проти фракції” голосує у 17 % випадків. Його колега Володимир Зубик не підтримує більшість в 13 % випадків. Антон Яценко, також від групи “Відродження” з позицією своєї фракції не згідний в 14 % випадків.

bd02cfd8-8609-4d89-9757-eec82d7b9864

“Якщо фракція одностайна у своїх рішеннях та усі її члени дотримуються фракційної дисципліни, здебільшого вони голосують спільно. Рівень такої дисципліни вказує наскільки однодумцями є члени фракції та як послідовно вони відстоюють свою спільну позицію. Голосуючи спільно члени парламентських партій і фракцій разом несуть політичну відповідальність за свої рішення, якими б вони не були. Періодичні голосування депутата проти фракційної більшості можуть мати місце, бо існують ситуації, коли фракція не має чіткої думки з певного питання. Тому її члени голосують на власний розсуд. Однак якщо парламентар надто часто йде «проти» більшості колег, це означає, що він має свою особливу позицію і не рахується з фракційною політикою, не підтримує рішень фракції, є “самостійною одиницею”. Такі голосування можуть бути індикатором невдоволення депутата політикою своєї фракції або його “привілейованого” становища, коли питання спільної дисципліни на нього не поширюються”, — пояснює аналітик громадянської мережі ОПОРА  Олена Рибій.

Дані зібрані за допомогою сервісу “Вони голосують для тебе”.