В уманській Софіївці “посивіла” вода (фото)

18 Липня 2016 09:30

В Умані у витоках Верхнього ставу, що на території Національного дендрологічного парку “Софіївка” “посивіла” вода. Це явище супроводжує також різкий та неприємний запах. Уманчани та гості міста відчувають його, проїжджаючи по вулиці Інтернаціональній через міст між Красноставським водоймищем (“Третій” став) та Верхнім Софіївським ставком, пише видання 04744.info.

voda8

Директора “Софіївки”, доктор біологічних наук Іван Косенко припускає, що “посивіння” води і неприємний запах викликані дією синьо-зелених водоростей.

“Така ситуація спостерігається протягом останніх 5 років. Коли раніше йшли дощі – у “Третьому” ставку води було вдосталь. Внаслідок цього його поверхнева частина стікала у систему водойм “Софіївки”. Зараз цієї води недостатньо, відповідно вона “підтягується” з дна водоймища разом із синьо-зеленими водоростями. Як бачимо, вони добре розмножуються у теплій стоячій воді”, – сказав Косенко.

voda6

На питання, як же з цим боротися, відповідає: “Треба чистити. Однак, на сьогодні одна лише розробка кошторисної документації коштує 745 тисяч гривень і, на жаль, дендропарк Софіївка таких коштів не має”.