Як у мережі Кремль “промиває” мізки черкащанам

20 Липня 2016 16:30
24tv.ua

24tv.ua

У соціальних мережах існує величезна кількість проросійських сторінок, блогів, груп, діяльність яких спрямована на розкол української держави, формування у відвідувачів соціальних мереж, особливо молоді, проросійських настроїв. Тільки у найпопулярнішій соцмережі (станом на липень 2015 року кількість її користувачів у світі сягнула 1,5 млрд.) можна за годину перегляду знайти таких понад тридцять, насправді їх сотні. Так само активно розмножуються подібні сторінки у мережі «В контакте», де можна знайти десятки сторінок аналогічного змісту.

За версією видання “Черкаський край”, до найбільш активних в Україні та Черкаському регіоні варто віднести наступні інформресурси:
– група «Участники освобождения Украины» відверто закликає українців (черкащан): «…Сейчас нужна помощь каждого из вас… КАЖДОГО!.. кто сейчас читает это сообщение нужен для ведения борьбы… иначе потеряем страну! ЕСТЬ КОНКРЕТНЫЕ ЗАДАЧИ И ПОДРОБНАЯ ИНСТРУКЦИЯ!..»
– група «Гражданское Сопротивление» звертається із закликом: «Записывайтесь в ряды «Гражданского Сопротивления». Мы за независимую русскую Украину!.. Мы пытаемся связаться со всеми, кто оставлял контакты…»
– сторінка «За Воссоединение За Крым, За Харьков, За Донецк, За Одессу — За Россию» відверто провокаційно проголошує необхідність приєднання частини української держави до Росії

В соцмережах навіть формують інформаційні (віртуальні) й реальні проросійські військові підрозділи — «Интернет ополчение «КРЫМ ФРОНТ».

Особливо активно та агресивно працювала сторінка в мережі «В контакті» «Антимайдан. Славянский треугольник. Черкассы». Новини та матеріали провокаційного проросійського характеру викладалися тут кілька разів на день. На сторінці активно працює щоденно кілька росіян, які коментують та розповсюджують матеріали. Черкащани на сторінці значної зацікавленості та активності не виявляють. Коментарі та відгуки тільки поодинокі.

Частина сайтів, блогів, сторінок, які мають антиукраїнську спрямованість — російські. Багато провокаторів-росіян заходять на черкаські сайти, сторінки міста у соціальних мережах. Таких провокаторів можна зустріти на сторінці «Типичные Черкассы» у мережі «В контакте». Так, за кілька днів можна помітити активність зо двох десятків громадян Росії.

Цікаво, що існують навіть сторінки, сайти на кшталт «Черкасская народная республіка», що рясніють закликами до федералізації Черкаської області.
Головною причиною успіху застосування терористичними організаціями інтернет-технологій є складність виявлення й ліквідації мережевих центрів (серверів, доменів, веб-сайтів). Екстремісти широко використовують особливості технічної організації глобальної мережі — реєструють доменні імена сайту в одній країні, а розміщують інформацію в іншій. При цьому доступ до сайту може бути забезпечений практично з будь-якої точки світу. Російська пропаганда постійно нав’язує користувачам мереж образи-лякалки «страшні бендерівці», «провокації українських військових». Їх намагаються розміщувати і на сторінках типу «Антимайдан. Черкассы», «Славянский треугольник. Черкассы», «Черкасская народная республіка» і т. п., однак ані зацікавленості, ані симпатії подібні образи, як і ресурси, у більшості черкащан не викликають.

Ми живемо у демократичній країні й маємо доступ до великої кількості інформації, саме тому кожен із нас може, побачивши сторінки з відвертою проросійською пропагандою, зробити свій вибір: пройти повз або активно протистояти, повідомити про неподобство відповідним органам.

Довідка:
Протягом 2015-2016 років правоохоронні органи відкрили ряд кримінальних проваджень за статтями 109 — «дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади», і 110 — «посягання на територіальну цілісність і недоторканність України» Кримінального кодексу. Логічним їх завершенням стали обвинувальні вироки судів про позбавлення волі громадян, які скоювали дані злочини із реальними термінами ув’язнення.