Два випадки лептоспірозу зафіксовані на Черкащині

27 Липня 2016 08:49
healthinfo.ua

healthinfo.ua

Два випадки захворювання на лептоспіроз –  гостре інфекційне захворювання з тяжким клінічним перебігом і високою летальністю – зафіксовані на Черкащині цьогоріч. У 2014 та 2015 роках реєстрували відповідно десять та чотирнадцять випадків захворювання на лептоспіроз серед людей, інформують у ДУ “Черкаський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України”.

Для лептоспірозу характерна виражена сезонність з максимумом захворюваності в серпні-вересні.

Джерело інфекції – гризуни, їжаки, сільськогосподарські тварини (свині, рогата худоба), собаки. Лептоспіри виділяються з продуктами життєдіяльності тварин, забруднюючи воду, грунт, овочі, харчові продукти.

Де можна заразитися на лептоспіроз? Сприятливим середовищем для розмноження лептоспір в літній період є малопроточні річки, ставки та озера. Ускладнюють ситуацію стихійні звалища на берегах відкритих водойм, які сприяють розмноженню сірих щурів. В останні роки особливе значення в поширенні лептоспірозу набувають собаки.

Як відбувається зараження людини? Під час контакту пошкодженої шкіри і слизових оболонок із зараженоюводою, а також при забої хворих тварин, обробці м’яса, при вживанні деяких продуктів (молоко та ін.), забруднених виділеннями інфікованих гризунів. Має значення контакт з вологим ґрунтом.

Перші ознаки лептоспірозу – озноб, підвищення температури тіла до 38-40 ºС, головний біль, м’язові болі в ногах, обличчя хворого червоніє, очі запалюються. Може бути жовтяниця шкіри та слизових оболонок. При появі таких ознак необхідно не відкладаючи звертатися до лікаря. Проведення лабораторних досліджень дозволяє лікарю підтвердити діагноз.

Щоб уникнути захворювання на лептоспіроз необхідно:

– під час виконання сільськогосподарських робіт, риболовлі надягати водонепроникне взуття і рукавиці;

– на природі для ночівлі потрібно ретельно підбирати сухе місце, звернувши увагу на те, щоб поруч не було залежаних куп хмизу, сіна, в яких охоче селяться гризуни;

– після їжі обов’язково ретельно упакувати продукти, воду зберігати в щільно закритій ємності.

– для пиття і вмивання потрібно використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду;

– купатися тільки у встановлених для цього місцях;

– проводити профілактичні щеплення домашніх тварин у ветеринарних установах;

– проводити винищувальні заходи проти гризунів на територіях приватних домоволодінь, фермах та інших об’єктах епідризику.