Вода у понад 60% криниць у Смілі забруднена нітратами

29 Липня 2016 17:14

1_kopayu-krinic-kopayu-kolodcyМайже у третині проб питної води з криниць, досліджених фахівцями  ДУ “Черкаський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України” за І півріччя 2016 року, було виявлено перевищення нітратів.

Отож, в СЕС дослідили 529 проб,  із них перевищення вмісту нітратів у виявлено у 28,2% проб, зокрема у  м. Сміла цей показник склав 62,5%, м.Умань – 50%, Уманському районі – 40,36%, Городищенському районі – 41,18%, Маньківському – 40,35%, Монастирищенському районі – 31,43%.

Основними причинами забруднення води криниць нітратами вважають хаотичну забудова присадибних ділянок, без урахування вимог санітарного законодавства, що призводить до широкомасштабного спорудження вигрібних ям, господарських споруд, гноярок, на незначній відстані від джерел децентралізованого водопостачання та необґрунтоване внесення в ґрунт азотних мінеральних добрив.

Нітрати — це солі азотної кислоти, що широко використовуються як мінеральні добрива в сільському господарстві, а також у промисловості. Поза цим, нітрати є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері та головною формою неорганічного азоту в ґрунті. Нітрати надходять в організм людини у складі питної води та продуктів харчування.

Слід зазначити, що з водою до організму людини надходить від 75 до 90% від загальної кількості нітратів. Слід зазначити, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а навпаки збільшує її токсичність на 40-80%. Забруднена нітратами вода, на вигляд чиста, прозора, без запаху і видимих домішок та  звичайна за смаком, але ніколи не давайте її дітям та не розводьте дитячу суміш, якщо невідомий вміст у ній нітратів.