Черкаські вчені винайшли пристрій, що економить пальне і збираються створити матеріал для броні, міцніший за сталь

29 Серпня 2016 13:11
espreso.tv

espreso.tv

Сьогодні у ЧДТУ працюють над цілим комплексом стратегічних проектів для оборонної сфери України.

– Цьогоріч ми спрямували одразу чотири розробки наших учених на конкурс проектів наукових робіт та науково-технічних розробок, впровадження яких у життя готова профінансувати держава, – зазначив в.о. ректора ЧДТУ Олег Григор. – Серед них – багато інноваційних розробок для оборонної сфери, що сьогодні особливо важливо. Як приклад – вдосконалення електронних систем, що використовують п’єзоелектричні елементи. Такі пристрої здатні при найменшому тиску на них формувати достатньо високі електричні розряди – і ця особливість створює шанс появи нового альтернативного джерела енергії, у певному сенсі – перспективнішому за сонячні батареї. Так, вживлення таких джерел у військову форму перетворює її – під час руху солдата – на майже вічне джерело енергії, якої досить як для підзарядки мобільного телефону, рації або ліхтарика вояка, так і для живлення приладу нічного бачення або системи портативного обігріву.

За його словами, в цьому році від ЧДТУ подається унікальний проект удосконаленого 3Д-принтера для використання його у медицині – винахід наших вчених. Така, по суті, революційна розробка дозволить прискорити і удосконалити медичну допомогу як людині із хворим зубом, так і людині з інвалідністю: розроблений під керівництвом докторанта Максима Рудя, 3Д-принтер зможе «надрукувати» як стоматологічний імплантат, так і фрагмент кістки. І у нас уже сьогодні є попередні замовлення від медичних закладів міста на придбання цієї розробки.

Як розповів директор НДІ ЧДТУ Максим Бондаренко, наразі у ЧДТУ завершується робота над розробками, що отримали державну підтримку на попередньому конкурсі.

– Один із проектів буде завершено аж наступного року – створення мiжрегioнaльнoгo бiзнес-iнкубaтoрa, oрiєнтoвaнoгo на дiяльнiсть у гaлузi висoких технoлoгiй, підтримку нoвoствoрених iннoвaцiйних пiдприємств, венчурнoгo пiдприємництвa в нaукoвo-технiчнiй сферi, тощо. Відкриття такого бізнес-інкубатору на базі ЧДТУ дозволить талановитій молоді створювати та втілювати у життя свої власні технічні інновації та бізнес-ідеї, – зазначив Бондаренко. – Завершується розробка технології та пристрою для виробництва біопалива та підвищення його ефективності, у тому числі – при його встановленні на авто, які споживають біопальне. Це дозволить не лише його економити – за рахунок підвищення коефіцієнту корисної дії двигуна, але й покращити екологічну складову викидів від роботи двигунів внутрішнього згорання. Наразі цей винахід уже проходить випробування на деяких черкаських автопарках. Інший проект стосується найперспективнішої нині сфери – нанотехнологій. Йдеться про створення на основі органічних сполук унікальних наночастинок зі специфічними властивостями – що відкриває нові можливості у оптиці, медицині, електроніці, а також в оборонній сфері (як добавка до броні, що дозволяє створювати бронежилети та панцир бронетехніки, міцніші за сталь). Ми зможемо отримати наноматеріали із покращеними властивостями – і конкурувати з ними на закордонному ринку.

Ще один проект стосується удосконалення використання п’єзоелектричних елементів та пристроїв на їх основі – для розширення можливості заміни громіздких деталей електронного обладнання на зовсім мініатюрні. Результати досліджень, отриманих в даному проекті дадуть можливість запропонувати нові принципи побудови медичних приладів (наприклад, для вимірювання артеріального тиску), підвищити чутливість сканерів для наномікроскопів, збільшити дальність виявлення морських об’єктів (підводних та надводних кораблів, косяків риби, перешкод), дальність та якість підводного зв’язку, покращити характеристики електроакустичних та гідроакустичних перетворювачів та приладів – у підсумку, підвищити обороноздатність нашої держави.