Жовтень буде сухим, але теплішим за норму, – синоптики

3 Жовтня 2016 16:00
Фото Миколи Борисенка

Фото Миколи Борисенка

Вересень 2016 року виявився дещо прохолоднішим за норму та майже сухим. При цьому, якщо в перший половині місяця середній температурний фон ще утримувався на рівні літніх +19+22°, а максимальні температура вдень досягала +27+29° ( абсолютний максимум +31-5.09), то в другій половині місяця середньодобові температури були на 2-6° нижче норми, мінімальні вночі становили +2+7° (24.09 заморозок на висоті 2 см до 1°). Лише в останні 2 дні місяця температурний фон знову підвищився.

У перші 20 днів вересня опадів не було зовсім, що значно ускладнило сівбу озимини в оптимальні строки, збирання врожаю буряків та утримувало пожежну небезпеку в області на рівні 5 ( надзвичайно високого) класу. Дощі, що відмічалися в останні 10 днів місяця, суттєво не покращили ситуацію зі зволоженням грунту.
Такий сухий вересень не характерний для Черкащині і спостерігається в середньому 1 раз в 7-9 років. Для міста Черкаси цьогорічний вересень виявився найсухішим за період спостережень з 1948 року, зазначають у Черкаському гідрометеоцентрі. 

Жовтень, за прогнозом, очікується дещо теплішим за норму та з недобором опадів. Для нього також будуть характерними значні похолодання ( вночі до заморозків -4-6°) і нетривалі періоди майже літнього тепла( вдень до +18+20°).