У Млієві відкрили меморіальну дошку Павлу Чубинському

12 Жовтня 2016 19:00
horodysche.info

horodysche.info

Сьогодні у Млієві, на площі біля меморіального музею “Родини Симиренків”, за участю громадськості, наукової інтелігенції, представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, учнівської та студентської молоді, працівників галузі культури урочисто відкрито меморіальну дошку видатному народознавцю, етнографу, громадському діячу, автору слів Державного Гімну України Павлу Чубинському.

Ініціатором  події став Міжнародний благодійний Фонд імені Павла Чубинського Міжнародної асоціації “Козацтво”, зокрема Городищенський осередок Городищенського козачого полку ім. Максима Кривоноса.

Пам’ятний знак освятили ієрей Свято-Преображенського храму Київського патріархату Миколай Мохнацький та настоятель Свято-Троїцької церкви Микола Сакундяк.

З шаною і любов’ю покладено квіти до меморіальної дошки видатного науковця.

Доля видатного ученого, історика, етнографа та літератора авторської пісні “Ще не вмерла Україна” Павла Платоновича Чубинського була тісно пов’язана з Городищиною. Чубинський проживав тут три роки з 1870 по 1873 р., працював на цукроварні “Брати Яхненки і Симиренко”, займався педагогічною та науковою роботами. Саме у Млієві він підготував до друку сім томів (у 9-ти книгах) “Праці етнографічно-статистичної експедиції”, до якої увійшли легенди, загадки, прислів’я, гадання, повір’я, міфічні та побутові казки, народний календар, обрядові та побутові пісні, тощо.