Професора УДПУ обрали академіком Національної академії педагогічних наук

27 Жовтня 2016 08:31

unnamedЗавідувача кафедри фізики і астрономії та методики їх викладання, доктора педагогічних наук, професора, члена-кореспондента НАПН України Михайла Мартинюка обрано дійсним членом (академіком) Національної академії педагогічних наук України Відділення загальної середньої освіти.

Ця подія стала важливим кроком визнання педагогічної, наукової та просвітницької діяльності Михайла Тадейовича, який вже 47 років працює в УДПУ імені Павла Тичини, повідомляють у навчальному закладі.

Михайло Мартинюк є автором понад 200 наукових праць. Працює над розробкою проблем методики викладання фізики та астрономії в загальноосвітній школі і вищих педагогічних закладах, є автором 5 монографій та співавтором 12 підручників з фізики та астрономії для учнів загальноосвітньої школи.
Михайло Тадейович брав участь у підготовці матеріалів до Національної програми «Освіта: Україна ХХІ століття», є одним із розробників Державного стандарту базової і повної середньої освіти (освітня галузь «Природознавство, фізика», 2004 р.), співавтором попередніх та нині діючих в Україні навчальних програм з фізики та астрономії для учнів загальноосвітніх навчальних закладів.
Під керівництвом професора відбулося становлення фізико-математичного факультету; з його ініціативи та під його науковим керівництвом на факультеті створено навчально-методичний центр «Планетарій».

Михайло Тадейович створив та продовжує здійснювати наукове керівництво науково-дослідною лабораторією «Проблеми дидактики фізики в основній школі», роботу якої координує Інститут педагогіки НАПН України; є директором науково-дослідного центру подвійного підпорядкування МОН і НАПН України «Інформаційно-комунікаційні технології навчання фізики і астрономії», які працюють у складі УДПУ. Професор забезпечує роботу аспірантури з напрямку 13.00.02 – теорія і методика навчання (фізика) при Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини.

За особисті досягнення в галузі педагогічної науки та практичний внесок у розвиток системи вищої освіти, розробку і впровадження в педагогічну практику нових методик навчання Мартинюк М.Т. був неодноразово нагороджений почесними відзнаками.