У центрі України замерзає 68-тисячна Сміла

21 Листопада 2016 18:54
zak-insider.com

zak-insider.com

17 котелень із 21 відключені від газу в місті Сміла на Черкащині. Про це під час наради в Черкаській облдержадміністрації, на якій обговорювали проблему з опаленням у Смілі, повідомив заступник голови ОДА Сергій Овчаренко. За його словами, до кінця дня там можуть відключити усі котельні.

Натомість, за інформацією заступника міського голови Сміли Олександра Гончаренка, наразі у Смілі відключено лише шість котелень. Договір між міською владою і ТОВ «Сміла Енергоінвест» укладено до 2030 року. За словами Гончаренка, якщо місто розірве його в односторонньому порядку, то сплатить підприємству штрафні санкції.

Під час наради очільник Черкаської ОДА Юрій Ткаченко звернувся до обласної прокуратури й управління Національної поліції із проханням перевірити діяльність підприємства «Сміла Енергоінвест». Водночас Ткаченко зазначив, що звернеться до Верховної Ради України з ініціативою щодо позачергових виборів міського голови Сміли, бо виконувач обов’язків міського голови нині перебуває у відпустці, і вирішенням справи з відключенням опалення опікується обласна влада.

Наразі ТОВ «Сміла Енергоінвест» заборгувало НАК «Нафтогаз» понад 90 мільйонів гривень. Із них майже 3,6 мільйонів – цьогорічний борг за непроплачені ліміти на газ. Утім, під час наради представники підприємства зауважили, що сьогодні по обіді проплатили ці кошти.

«Ми перевіримо інформацію, чи справді вони проплатили. І будемо виходити на НАК «Нафтогаз» й проситимемо надати ліміти. Сьогодні тепло в Смілі буде», – сказав голова ОДА Юрій Ткаченко.

У Смілі вже вчетверте від початку опалювального сезону відключають тепло в домівках жителів міста. При тому, що за даними теплопостачального підприємства та Черкаської ОДА, сміляни за опалення платять вчасно. Протягом трьох тижнів питання із опаленням у місті в ручному режимі вирішує обласна влада.