Ця влада втратила право на моралізаторство

22 Листопада 2016 15:07

Особливість нинішньої влади полягає в тому, що вона – як і зі сцени Євромайдану три роки тому, так і нині на засіданнях в Адміністрації Президента, уряді чи парламенті – пафосно та нахабно повчає український народ, як йому “правильно” жити: визначає ціннісні орієнтири, життєві пріоритети, при цьому переконуючи, що саме вона (“влада воюючої країни”) вдень і вночі бореться за незалежність і добробут громадян.

Якщо в перший рік після Євромайдану здавалося, що це – переконлива і щира позиція, то сьогодні такий стиль поведінки, коли абсолютна більшість представників влади заробляє на війні та на власних громадянах, при цьому час від часу зачитуючи на загал патріотичні тексти і пускаючи сльозу, вже не викликає довіри і виглядає просто знущанням…

president.gov.ua

president.gov.ua

Експерти Інституту політики проаналізували останні соціологічні дослідження відомих компаній і дійшли висновку, що за усередненими показниками на сьогодні Верховній Раді НЕ довіряють майже 90% громадян України, уряду – майже 80%, президенту – майже 75%.

Це означає, що нинішня влада втратила не лише суспільну підтримку, а й суспільне розуміння, і тому вона сьогодні є суспільно нелегітимною.

Популярно кажучи, абсолютна більшість громадян України не просто не шанує чи не довіряє владі, а – її ненавидить!

Поки що цю владу стримує від втілення цієї ненависті у конкретні дії проти неї дійсно непроста ситуація в Україні та побоювання неадекватності імперських амбіцій Росії та Путіна.

Між іншим, ті ж експерти Інститут політики нагадали, що за півроку до Революції гідності ставлення до влади Януковича-Азарова було таким: Верховній Раді та уряду не довіряли 75%, президенту – 70% українців.

Тому сьогодні, поки загроза Путіна і Росії своєрідно захищає владу Порошенка від ненависті та зневаги суспільства, їй треба бодай змінити тональність свого діалогу з громадянами, оскільки право на повчання чи моралізаторство власного народу ця влада вже точно втратила!

522744b773343Микола Томенко, лідер Громадського руху “Рідна країна”,
доктор політичних наук

Допис із особистого блогу на сайті “Лівий берег”