ТОП-7 гучних порятунків 2016 року на Черкащині (відео)

23 Грудня 2016 09:00

Натхненне мужнім вчинком 13-річного школяра Богдана Волика з Черкас, який тиждень тому витяг із крижаного Дніпра двох 8-річних дівчаток, видання “Рідна Черкащина” вирішило пригадати випадки, коли порятунок людей чи тварин набував широкого резонансу.

Отож, 7 гучних порятунків року, що минає, на Черкащині (у хронологічному порядку):

ck.mns.gov.ua

ck.mns.gov.ua

1. Увечері 25 лютого 36-річна жінка з смт.Чорнобай впала в річку Ірклій, переходячи через місток. На крик про допомогу жінки, яка опинилася у крижаній воді, відреагували місцеві, однак спроби врятувати її самотужки були марними. Після отриманого повідомлення на місце пригоди оперативно прибув черговий караул Чорнобаївської пожежно-рятувальної частини. Рятувальник, старший лейтенант с.ц.з. Роман Кириленко, не вагаючись, пірнув у річку, щоб витягнути жінку, яка уже йшла на дно. Далі за допомогою рятувальної мотузки жінку витягнули на берег та передали працівникам швидкої медичної допомоги.

У квітні випускника Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України Романа Кириленка нагородили нагрудним знаком “За відвагу в надзвичайній ситуації”. До речі, у 2015 році на долю Романа випало брати участь у ліквідації однієї з наймасштабніших надзвичайних ситуацій в незалежній Україні – пожежі на нафтобазі “БРСМ-Нафта” у місті Васильків на Київщині.Тоді він разом із своїми товаришами-рятувальниками із київського пожежно-рятувального підрозділу впродовж тижня, попри постійні вибухи резервуарів, боровся з вогнем.

Фото з фейсбуку Захара Колісніченка

Фото з фейсбуку Захара Колісніченка

2. Епопея з котом який упав у вентиляційну шахту 10-поверхівки в Черкасах і там застряг, тривала з тиждень наприкінці квітня. Порятунок тварини, яка весь цей час жалібно нявкала, організував Захар Колісніченко –  мешканець квартири, власне, за стіною якої і застряг хвостатик.

Комунальники і рятувальники в перші дні демонстрували пасивність і лише завдяки наполегливості Захара тваринку визволили. Коли стіну пробили, з вентиляційної шахти дістали схудле і голодне кошеня. Першим ділом маленька кицька кинулася жадібно хлебтати воду.

Фото з фейсбуку Захара Колісніченка

Фото з фейсбуку Захара Колісніченка

Тепер Котусь виросла і живе у Захара. Ось що він пише про неї у своєму фейсбуку: “Вона спить на батареї цілими днями. Сніг та негоду бачила лиш через вікно, а мишу я колись хотів їй показати у Вікіпедії”.

Діггер у пастці вигрябної ями, де він прожив два роки. Фото з фейсбуку Ірини Васюри

Діггер у пастці вигрябної ями, де він прожив два роки. Фото з фейсбуку Ірини Васюри

3. У серпні ЗМІ захлинулися інформацією про “рятувальну операцію” з визволення пса з… громадського туалету у с.Сигнаївка на Шполянщині. Тут, у вигрібній ямі, тварина просиділа два роки, її хоч і годували небайдужі селяни, та спроб витягти з ями не робили.

Після закликів у соцмережах гроші на порятунок пса зібрали бувально за два дні. Тварину визволяли зоорятівники з Києва за участі Черкаського товариства захисту тварин “Друг” і небайдужих.

Фото з фейсбуку Ірини Васюри

Фото з фейсбуку Ірини Васюри

Спочатку непокоїлися, що у собаки будуть проблеми зі здоров’ям, зокрема, з зором. Утім, Діггер, як назвали зоозахисники песика, виявився здоровим і товариським. Прикро, та досі не знайшлося охочих забрати собачку в родину із Черкаського міського притулку для тварин, де Діггер перебуває після порятунку…

Фото Олександра Костирка

Фото Олександра Костирка

4. У тому ж таки серпні двоє відпочивальників на пляжі в районі річкового порту в Черкасах урятували 24-річного Володимира, в якого під час купання на відстані 20 м від берега м’язи “скрутило” судомою.

Одним із рятівників виявився 30-річний Дмитро – переселенець із Донецька, він одразу кинувся у воду.Через декілька хвилин йому вдалось витягти потопаючого на берег. Проте Володимир який нахапався води, не подавав ознак життя, тому його рятівник просто на пляжі почав надавати йому невідкладну медичну допомогу.

На щастя, в цей час серед свідків події була Леся, яка мала медичну освіту, вона одразу перебрала на себе проведення реанімаційних заходів. Її дії були надзвичайно ефективними, тож коли на місце події за викликом прибула бригада “швидкої”, Лесі вже вдалось повернути потерпілого до життя.

fire.ck.ua

fire.ck.ua

5. На початку жовтня начальник навчальної пожежно-рятувальної частини Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України майор с. ц. з. Ігор Таран, перебуваючи у черговій відпустці, врятував черкащанина  Олександра.

Надзвичайна подія сталася надвечір о 19 годині на пірсі річкового вокзалу в Черкасах. Ігор Таран почув крики про допомогу і, не роздумуючи, стрибнув у воду, де підтримував потопаючого аж доки до них не підпливли рибалки на човні. Тоді Ігор, маючи добру фізичну підготовку, зміг витягти людину з води. Працівник ЧІПБ надав усю необхідну допомогу чоловікові до приїзду швидкої.

Згодом мужньому рятівникові вручили нагрудний знак “За відвагу в надзвичайній ситуації”.

6. Наприкінці листопада із крижаної пастки Холоднянського ставу під Смілою небайдужі спільними зусиллями врятували молодого лебедя.

Фото з фейсбуку Іллі Слободяника

Фото з фейсбуку Іллі Слободяника

Лебідь сидів на ставку кілька днів, замерзлий і холодний. Його погодився прийняти до себе Черкаський зоопарк. Та спочатку птаха треба було спіймати.

На прохання допомогти врятувати лебедя погодився Ілля Слободяник – відомий у Смілі активіст із охорони водойм і підводний мисливець. Потім підключилися рибалки з сітками.

7. Ще з тиждень тому 13-річний Богдан Волик був звичайним черкаським школярем, а зараз він герой і “телезірка”. 15 грудня учень витягнув із води двох восьмирічних подруг Дарину та Марину. Дівчата хотіли “зрізати” дорогу й пішли на інший бік через ледь застиглу на Дніпрі кригу, яка почала тріскатися. Єдиним свідком цих подій став трохи старший за них Богдан Волик. Він навчається у 21-ій школі. Хлопець не розгубився й одразу ж зі свого телефону набрав службу порятунку “101”. Щоб не гаяти часу – ще до їх приїзду сам кинувся на допомогу.

105498

Богдан зізнається, це вже не вперше йому доводилося рятувати людей. Мріє, аби в майбутньому це стало його професійною діяльністю. “Одного разу я врятував дівчину на фарватері, неподалік Річкового порту, у неї виникли судоми, а там глибина – 25 метрів, – пригадав Богдан. – Я почув крик про допомогу й одразу ж побіг до неї”.

А якось хлопцеві довелося рятувати кошеня. Пригадує: тваринка вилізла на дерево висотою, щонайменше, 15 метрів, а злізти звідти не могла. Тож і тоді Богдан без вагань зняв кота.

Розголос про героїчний вчинок школяра швидко поширилася Україною. А 19 грудня побував у прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, від якого отримав іменний годинник та обіцянку допомогти з лікуванням ( у Богдана – проблеми з оком). Потім  він знявся в ток-шоу “Стосується кожного” на телеканалі “Інтер”, а вчора отримав нагрудний знак “За мужність і героїзм” та грошову премію в розмірі 30 тисяч гривень від міської влади Черкас.