Головний медик Черкас пояснив, чому хворі не отримують ліки по програмі реімбурсації

5 Квітня 2017 13:01

Мешканці Черкас скаржаться, що не можуть отримати ліки по державній програмі відшкодування (реімбурсації) по деяких нозологічних формах хвороб ( серцево-судинна патологія та цукровий діабет).

Ситуацію прокоментував директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міськради Олег Стадник. За його словами, корінь проблеми – держава не передала гроші на реімбурсацію.

“Змушений пояснити алгоритм дій, які необхідні для реалізації цієї ініціативи, – зазначив Стадник у своєму фейсбуку. – По-перше, потрібне ріщення сесії обласної ради про надання субвенції на реінбурсацію місцевим бюджетам. На жаль, такого рішення не має, і дивлячись на політичні штовхання в обласній раді, блокування трибуни, час працює проти пацієнтів. По-друге, потрібно, щоби міська рада прийняла цю субвенцію і визначила розпорядників коштів, затвердивши їм асигнування, що стане підставою для укладання угод із аптеками. Без цих процедур, укладання угод буде порушенням Бюджетного кодексу, і, відповідно управління казначейства в м.Черкаси не зареєструє угоди і не проведе платежів по відшкодуванню вартості ліків. Підсумовуючи, констатую такі реалії: є бажання і невдоволення пацієнтів, які, попри заяви наверху, не отримують ліки за пільговими цінами, є бажання аптек( близько двох десятків листів від власників аптек, які мають намір працювати у проекті) – не має лише одного: до міського бюджету не надійшли гроші, якими потрібно розраховуватись”.