Лисянські лісівники опікуються пам’яткою природи “Тарасові явори”

30 Травня 2017 15:43

На території держлісфонду ­­­­Лисянського лісгоспу, який розташований, зокрема, й на частині Звенигородського району, чимало визначних та пам’ятних місць, пов’язаних із життям і творчістю Тараса Григоровича Шевченка. Напевно, в цих краях не знайдеться того закутку, де не ступала нога Тараса. І всі ці місця мають неабияке значення для культурної та духовної скарбниці нашого народу. Більшість із них перетворили на історичні пам’ятки, або ж пам’ятки природи, частиною яких опікуються саме лісівники.

Так, у Лисянському лісництві (квартал 74, виділ 56), поблизу села Будище, знаходяться славнозвісні  «Тарасові явори». У 2015 році рішенням Черкаської обласної ради їх було оголошено природо-охоронною пам’яткою місцевого значення. Тут між віковими деревами протікає джерело, яке за переказами,  надихнуло Шевченка до написання вірша «Тече вода з-під явора».

Цьогоріч лісівники прибрали територію навколо цієї місцини, провели озеленення території, висадивши декоративні рослини, замінили огорожу – усе це зроблено для збереження пам’ятки, адже «Тарасові явори», по справедливості, мають стати одним із місць відвідування туристів, які йдуть Шевченковими стежками.

Ця пам’ятка має неабияке значення, як для регіону в цілому, так і для місцевої громади зокрема, свідчення того –  щорічні дитячі Шевченківські літературні читання на місці, де народжувались відомі твори великого Кобзаря.

За інформацією Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства