Один із найбагатших княжих палаців 19 століття в Європі збудований на Черкащині (відео)

1 Червня 2017 08:30

Один із найбагатших княжих палаців 19 століття в Європі збудований на Черкащині. Палац Понятовських-Лопухіних у Корсунь-Шевченківському називають перлиною на річці Рось. Він уже більше двох століть вражає своєю величчю та масштабністю. Про архітектурне диво – у сюжеті ТРК “Рось”.

discoverukraine.com.ua

Проте, ні покої старовинної будівлі, ні територія досі не досліджена. Першим власником цих земель в кінці 18 ст. був корсунський староста князь Станіслав Понятовський, родич останнього польського короля Станіслава Августа. Він збудував свою заміську резиденцію на трьох островах. У радянські часи вартість палацу оцінювали у 4 мільйони рублів. А в 1994-му княжа будівля та 100 гектарів прилеглих угідь стали Корсунь-Шевченківським заповідником.

Замок став першою і найрозкішнішою будівлею у палацо-парковому комплексі. Вражаюча і найбагатше декорована – бальна зала. Дерев’яні оздоби княжих часів збереглися й досі. Тут проводили бали, а на балконах грали кріпаки-оркестранти.
За 200 років палац змінив три родини-власники, які розбудовували комплекс. Працівники замку кажуть: княжі володіння досі добре не досліджені, адже пережили чимало реконструкцій за радянських часів.

Нещодавно опікуни княжого спадку у палаці випадково вимили двохсотлітній оздоблювальний візерунок під стелею. А от якого кольору були колись стіни та інтер’єр кімнат лишається тільки здогадуватись. Після перемоги в Другій світовій війні, палац заполонила військова техніка. Тепер, у колись величних залах, розповідають про історію Корсунь-Шевченківської битви. Загалом тут більше 60 тисяч експонатів, є і надзвичайно вартісні.

discoverukraine.com.ua

На території заповідника збереглося 10 автентичних будівель. Нині тут діє три музеї. Одне із найпопулярніших місць комплексу – в’їзна брама.
Загалом територія парку займає понад 100 га. Це 3 острови – і материкова частина. Вони поєднані дерев’яними місточками. Очам відвідувачів відкривається недоторкана природа річки Рось, гранітних берегів, зелень густого, часто непрохідного, парку.

Величний та масштабний, палац і досі зберігає таємниці княжих родин, та приваблює сотні туристів.