“Мистецтво жити”: в черкаському музеї відкрили виставку робіт АТОвців (відео)

20 Червня 2017 08:30

Виставка художніх робіт бійців АТО відкрилась в Черкаському обласному художньому музеї. Майстерно чи по-дитячому, олівцем та фарбами зображали мрію ті, хто дивились в очі війні. 250 малюнків стали результатом арт-терапії воїнів, які проходили медико-психологічну реабілітацію в обласному госпіталі ветеранів війни. Цьому присвячено сюжет ТРК “Рось”.

facebook.com/cherkassy.art.museum

Разом з чотирирічною донечкою прийшов на виставку боєць окремої 128-ої горно-піхотної Мукачівської бригади Костянтин Підлуцький. Свій малюнок створював взимку, коли так хотілося на море. Тому й зобразив острови з пальмами посеред океану.

Дорослі чоловіки малювати будь-що найчастіше відмовлялись, розповідає психолог Аліна Павлюківська. Переконувати доводилось по-різному – одні художники пропонували бійцям зобразити перше, що спаде на думку. Інші приносили солодощі та запрошували на чай.

Художники в цьому проекті виконували роботу здебільшого спостерігачів, зауважує викладач кафедри дизайну Черкаського державного технологічного університету Тетяна Куліш. Жодних оцінок, тільки підказки та коректні зауваження. Адже процес арт-терапії це не урок малювання. Тому важливо не як, а що зображено на полотні. Фронтовики малювали рідну домівку, родину, дітей та море. Тоді як минулоріч тема війни розкривалась майже в кожному другому художньому творі.

Проект діє вже другий рік поспіль. Започаткував його заслужений художник України Віктор Афонін. Питання організації взяли на себе волонтери, а спонсори допомогли реалізувати задумане.

Зустрічі митців, психологів та бійців АТО відбувалися щочетверга у військовому шпиталі в Черкасах. Більше 180 військових взяли участь цьому проекті. Результатом якого й стала виставка “Мистецтво жити”. Діятиме вона майже місяць, вхід для відвідувачів вільний.