Через засуху на Черкащині можливі проблеми із врожаєм (відео)

23 Червня 2017 08:52

Третій місяць засухи не дозволить аграріям зібрати мільйон тонн озимої пшениці, як минулоріч. Через дощову осінь з різкими холодами та посушливі весну й літо, озимих культур засіяли менше запланованого. Втім стан пізніх зернових значно кращий, запевняють хлібороби. Вони продовжують слідкувати за врожайністю аби жнивозбиральні роботи розпочати вчасно, йдеться в сюжеті ТРК “Рось”.

Більше 25 років в сільськогосподарському товаристві “Перемога”, що на Золотоніщині займаються вирощуванням і розмноженням озимої пшениці, ярих культур та посівами гібридної кукурудзи і соняшника. З великими насінневими заводами та фірмами конкурувати важко, розповідає директор СТОВу Григорій Зінченко. Та й сіяти фермери хочуть зерно іноземне, а не українське.

Озимина сорту Бабуся, Матуся, Сестриця дозріває на дослідних ділянках. Це вітчизняне зерно, яке було селекційоване українськими науковцями. Тут слідкують та обирають найкращий сорт, що попри спеку чи негоду дасть високі показники врожайності.

Якісне насіння повинне бути великим, або, як кажуть фермери – виповненим. А ці показники цьогоріч будуть низькими, відтак і якість посівного матеріалу залишається під питанням.
Прогнозувати величину врожаю на сьогодні зарано, запевняє очільник

агропромислового управління Ігор Колодка. Поповнення запасів вологи в грунті можуть значно змінити сьогоднішні очікування на врожай.

Допоки ж сільськогосподарники стежать за станом зернових на полях Черкащини. І запевняють, що посівна кампанія 2017 розпочнеться вчасно, 5-10 липня.