Жнива на Черкащині закликають провести в стислі сроки

11 Липня 2017 17:21

На Черкащині з початку липня тривають жнива. За термінами і значимістю період жнив можна порівняти хіба що із сівбою, але це порівняння буде відносним, адже сівбу залежно від погодних умов можна певною мірою пересувати, а жнива – ні.

SONY DSC

За словами начальника Черкаського обласного гідрометцентру Віталія Постриганя, цьогорічні погодні умови були досить напруженими для вирощування врожаю, а для декого жнива є досить “гіркими”. Після розгулу стихії 1 липня, в окремих господарствах області спостерігаються значні пошкодження посівів, подекуди їх знищено повністю.

Проте, на більшості площ ранні хліба вціліли, їх зерно досягло воскової, місцями й повної стиглості, й готове до збирання. Відомо, що затримка зі збиранням озимих зернових культур на 5 діб за сприятливих умов збирання призводить до втрати врожаю на рівні – 1-2 %. За несприятливих умов втрати врожаю збільшуються до 5-10 %. При затримці із збиранням до 20 діб втрати врожаю різко збільшуються як за сприятливих, так і за несприятливих умов збирання. Так, за складних погодних умов вони становлять: у пшениці озимої майже 60 %, у ячменю озимого – близько 70 % та майже 80 % в жита. За сприятливих умов відповідно 14-15 %, 20-24 та 30-35 %.

Синоптики зауважують  – в цьому році актуальним є проведення жнивної кампанії в стислі строки з використанням вікон погожої погоди.