Похмурий вересень, теплий жовтень і хуртовини в листопаді, – синоптики розповіли про осінь

6 Вересня 2017 15:30

Якої погоди чекати від осені 2017 року – розповіли у Черкаському обласному гідрометеоцентрі.

Осінь – перехідний сезон року від тепла до холоду, тому погода стає дуже нестійкою, мінливою, із різного роду “погодними сюрпризами”. У формуванні погоди збільшується роль циркуляційного фактору: часті виходи Атлантичних циклонів обумовлюють чергування теплих і холодних періодів, прояв небезпечних явищ погоди, якій посилюється в цьому сезоні разом зі зниженням температурного фону і наближенням до зими.

Вересень. За словами начальника обласного гідрометцентру Віталія Постриганя, після жаркого та сухого літа 2017 у поточному році очікуються ранні прояви осені. Так холодний циклон на початку вересня зумовив похолодання, а звичне “бабине літо” затримається на кілька тижнів й буде не таким сонячним та теплим, як зазвичай. Втім, похолодання триватиме не довго й за кілька тижнів на Черкащину знову повернеться гарна сонячна погода без дощів та сірого неба.

Жовтень, який прийде на зміну хмарному вересню, буде іншим. Погода у жовтні прогнозується теплою та сонячною. Температура повітря підвищиться, і черкащани зможуть ще погрітись на сонечку та прогулятися гарним осіннім парком. Та наприкінці місяця знову повернуться дощі та сильні вітри, а разом з ними й похолодання.

Листопад буде холодним, з ранковими морозами та колючими вітрами. До середини місяця прогнозується не лише різке похолодання, а й поява першого снігу, а згодом навіть хуртовини. На встановлення зимового режиму погоди можна розраховувати у середні багаторічні строки – 22 числа…