10 цікавих місць на відстані 10 км від Канева

18 Жовтня 2017 10:10

Цього тижня на Черкащині пануватиме “бабине літо”. А значить, є час для подорожей рідним краєм. Видання “Фокус” підготувало перелік із 10 місць навколо Канева, які варто відвідати, аби помилуватися краєвидами і зробити на пам’ять кілька десятків чи й сотень світлин.

Мар’їна гора

Сусідка Тарасової гори менше розкручена, але дарує не менш гарні краєвиди. Поруч знаходиться Канівський заповідник з обмеженим доступом, але на саму гору можна потрапити вільно.

Як дістатися: від Тарасової гори вздовж Дніпра в бік Черкас, в с. Пекарі – праворуч, після в’їзду в село – знову праворуч, на ґрунтовку. Остання ділянка шляху – ґрунтовка, яку краще пройти пішки.

GPS: 49 ° 43’12.2 “N 31 ° 31’22.2” E

Трахтемирів

Горбистий півострів на правому березі Дніпра цікавий і своєю козацькою історією, і своєю мальовничою природою. Важкодоступність дозволила місцевим  красотам зберегтися в первозданному вигляді. Сюди краще йти з досвідченим гідом, який розповість про бурхливу історію цих місць.

Як дістатися: виїзд з Канева по трасі Р 19, потім праворуч, на с. Бобриця, за с. Студенець ліворуч по бетонці, яка, вийшовши з лісу біля містка, зливається з дорогою на Григорівку. Якість доріг погана.

GPS: 49°56′06.3″N 31°25′03.6″E

Озеро Бучак

Водоймище в селі Бучак близько Трахтемирівського півострова створили штучно під час будівництва Канівської ГАЕС. Воно наповнюється підземними ключами, тому вода тут чиста і прохолодна. З села відкривається красивий краєвид на Канівське водосховище.

Як дістатися: виїзд з Канева по трасі Р1 9, потім направо через Бобрицю і Студенець.

GPS: 49°51′55.2″N 31°26′17.3″E

Гришино-Рівненська залізниця

Сто років тому вона мала пов’язати Донбас з індустріальними районами Польщі, та перетворилася на наймасштабніший недобуд України. У самому Каневі про неї нагадує підірваний залізничний міст, під містом – насип, що йде до Миронівки, і занедбана одноколійка в Золотоноші. Найближчі до Канева ділянки: на лівому березі – між селами Грищенці і Трощин, на право – біля с. Ліпляве.

Як дістатися: Р-апарат траса 19 перетинає насип в 4 км після виїзду з Канева, не доїжджаючи 1 км до с. Грищенці.

GPS: 49°47′20.6″N 31°22′51.4″E

Межиріч

У селі між Россю і її припливом Росавою є дві цікавинки. Перша – стоянка первісних людей епохи пізнього палеоліту, де археологи знайшли житла з кісток мамонтів. Друга – пам’ятник меліораторам, що “відвоювали” у Росі родючі землі. Скромну піраміду збудували в 1914 році, спочатку її вінчав двоголовий орел, але до наших днів пам’ятник “дожив”без гербової птиці.

Як дістатися: по трасі Р-10 на Черкаси.

GPS: 49°37′21.6″N 31°26′17.7″E

Дельта Росі

Місце злиття Росі і Дніпра – це незліченні острови, протоки між ними, піщані коси і зелені луки; рай для рибалок і просто любителів покупатися. Ці місця краще досліджувати з води. Можна під’їхати і на машині, але тоді доведеться ділити берег з іншими відпочивальниками, яких тут чимало.

Як дістатися: по трасі Р-10 на Черкаси, ліворуч на с. Березняки, їхати до с. Хрещатик.

GPS: 49°37′57.8″N 31°36′44.3″E

Михайлівка

Підвісні містки або, як їх називають місцеві жителі, кладки – це завжди романтично і фотогенічно. Через Рось таких перекинуто багато, найближчий до Канева знаходиться в селі Михайлівка.

Як дістатися: по трасі Р-10 на Черкаси, в с. Гамарня наліво, на с. Кононча, в с. Хмільна праворуч, переїхавши Рось в Михайлівці з автомобільного мосту, знову направо, прохід до містка є на західній околиці села.

GPS: 49°38′34.4″N 31°29′52.4″E

Прохорівка

У Прохорівці, в маєтку Михайлова гора жив Михайло Максимович – перший ректор Київського університету. В нього гостювали Микола Гоголь і Тарас Шевченко – про них нагадують сосна Гоголя і дуб Шевченка в садибному парку, де сьогодні розташовується санаторій. Також в селі збереглася дерев’яна Іллінська церква XVIII ст.

Як дістатися: переїхавши Дніпро по дамбі, відразу ж праворуч, їхати через с. Ліпляве і Келеберда.

GPS: 49°42′53″N 31°37′36.5″E

Степанці

Це, звісно, не Ріо-де-Жанейро, але стадіон “Маракана” тут є. За розмірами арена сильно поступається бразильському тезці, але її цілком вистачає Степанцям для успішної боротьби за титул “найспортивного села Канівського району”. З артефактів тут зберігся одноповерховий адмінкорпус спиртзаводу XIX в.

Як дістатися: по трасі Р-09 на Миронівку.

GPS: 49°42′39.6″N 31°16′55.4″E

Костянецький Яр

Яр глибиною до 150 м – визначний природний пам’ятник. Геологам він цікавий ґрунтами юрського періоду, туристам – просто лісовими краєвидами.

Як дістатися: з центру міста по вул. Енергетиків, перед пам’ятником бронепоїзду – ліворуч.

GPS: 49°44′24.7″N 31°24′16.5″E